Sunday, 3. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Jula. 2023. Bosna i Hercegovina
Dodik najavio blokadu EU novca za Federaciju BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je blokiranje 298 miliona eura bespovratnih sredstava koje je Evropska unija odobrila 30. juna za četiri projekta u Federaciji BiH.

Nakon što je Evropska komisija dan ranije saopštila da je novac odobren samo za projekte u Federaciji BiH, Dodik “prijeti” neusvajanjem sporazuma u državnim institucijama.

“Na koji način u Evropskoj uniji, bez zajedničke odluke u Sarajevu, misle implementirati to što su odlučili”, kazao je danas Dodik za Radio Slobodna Evropa.

Republika Srpska je kandidovala osam projekata za obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže. Nijedan nije odobren u Evropskoj komisiji.

Ovakva odluka dolazi nakon Dodikovih secesionističkih izjava o izdvajanju Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine. EU je ranije zamrznula 600 miliona eura za izgradnju autoceste kroz Republiku Srpsku.

Međunarodne sporazume, među koje spadaju i ugovori o financiranju iz donatorskih i kreditnih sredstava za projekte lokalnih zajednica, moraju odobriti Vijeće ministara kao državna vlada, tročlano Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH.

Kadrovi Dodikovog SNSD-a mogu staviti veto na usvajanje takvih sporazuma u svakoj od ove tri državne institucije.

Podsjetimo, iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini za RSE su ranije naveli kako Republika Srpska nije ispunila potrebne kriterije za financiranje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision