Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Septembra. 2016. USK, Vijesti
DOBRE VIJESTI ZA PORODILJE: Postignut dogovor o izjednačavanju naknada

Nakon višegodišnjih pregovora  Vlada USK  i sindikati obrazovanja su  napokon  postigli dogovor  o izjednačavanju porodiljskih naknada  u oblasti obrazovanja sa ostalim  budžetskim korisnicima u stopostotnom iznosu.Ovo jest jedna dodatna financijska obaveza, međutim ona neće biti opterećenje za Budžet USK, istako je danas na press konferenciji premijer USK  Husein Rošić.

Odluka o izjednačavanju porodiljskih naknada  za korisnike u oblasti obrazovanja  sa ostalim budžetskim korisnicima donijeće se  na prvoj narednoj sjednici i Vlade, a njena primjen provodiće se od januara 2017. godine, kazano je na današnjoj press konferenciji..

Prema sadašnjim  normativnim  aktima  porodilje u oblasti obrazovanja imaju za pedeset posto manju  porodiljnu naknadu  od  porodilja  u organima uprave i ostalim oblastima  koje su na Budžetu USK.To je zaista bila  nepravda prema ovim ljudima  koja se davno trebala  ispraviti, kazao je premijer Rošić.

Sredstva za provođenje ove odluke određenim uštedama  unutar svog resora obezbjedilo je Ministarstvo obrazovanja, a  njeno usaglašavanje rađeno je zajedno sa  Zavodom za zdravstveno osiguranje USK.

U sindikatu obrazovanja su zadovoljni  ovim dogovorom, jer kako kažu izjednačavanje porodiljnih naknada je bio jedan od neispunjenih  zahtjeva i tokom  prošlogodišnjih pergovor  između Vlade i Sindikata nakon kojih  su prosvjetari stupili u štrajk.

Vlada će  zajedno sa resornim ministarstvom već izvjesno vrijeme radi i na riješavanju problema koji muči prosvjetne radnike u predškolskom odgoju i obrazovanju. Tu takođe  postoje  određene odluke koji imaju diskriminirajući  karakter   prema uposlenicima u predškolskom obrazovanju i nih treba ispraviti, saglasni su predstavnici vlade i sindikata obrazovanja.

Izvor:rtvusk.ba

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision