Thursday, 30. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Aprila. 2023. Zanimljivosti
Do kraja 2030. stižu vakcine protiv raka i srčanih bolesti: Napredak zahvaljujući pandemiji

Milioni života bi mogli biti spašeni revolucionarnim setom novih vakcina za niz stanja koja uključuju rak, kardiovaskularne i autoimune bolesti. Ove vakcine bi trebale biti gotove do 2030. godine.

Neki istraživači kažu da je zahvaljujući uspjehu vakcine protiv koronavirusa došlo do 15-godišnjeg napretka u roku od 12 do 18 mjeseci.

Nove vakcine čija istraživanja su vrlo obećavajuća, također su napravljene na mRNA bazi i radit će na način da “uče” ćelije kako da naprave protein koji pokreće imunološki odgovor organizma na bolest.

Vakcina protiv raka zasnovana na mRNA bi upozorila imuni sistem na rak koji već raste u tijelu pacijenta, tako da ga može napasti i uništiti, bez uništavanja zdravih ćelija. Ona bi bila personalizovana na način da bi prvo ljekar uzeo biopsiju tumora i nakon laboratorijskog ispitivanja u vakcinu bi bili upakovani oni antigeni koji su konkretno potrebni.

Dr Paul Burton, glavni medicinski direktor farmaceutske kompanije Moderna, rekao je da vjeruje da će ta firma moći ponuditi ove vakcine za “sve vrste bolesti” za samo pet godina. Oni su stvorili vakcinu koja cilja različite tipove tumora.

“Imat ćemo tu vakcinu i ona će biti veoma efikasna i spasit će stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo ljudima širom svijeta moći ponuditi personalizirane vakcine protiv više različitih tipova tumora”, rekao je Burton.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision