Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Septembra. 2022. Region
Đukanović: Legitimne Vlade nema bez izbora

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je da je njegov prijedlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore i odluka da ne prihvatiti kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara u skladu sa Ustavom, piše CDM.

– Kao i do sada slijedit ću Ustav Crne Gore. Moja odluka da ne prihvatim nepotpunu kandidatu Lekića je u skladu sa ustavom. Sada je sve na Skupštini – rekao je Đukanović u Budvi kada je bio upitan koji su naredni potezi kada je u pitanju skraćenje mandata Skupštini.

Prema njegovim riječima, imam na umu da su prije izvjesnog vremena uskratili legitimit izvršne vlasti.

Političke igrice

– Danas je u situaciji da bira ili će skratiti mandat i stvoriti uslove za održavanje izbora ili će nastaviti da kao prethodnih mjesec dana da se bavi malim političkim igricama nekih političkih stranaka i kreirati jedinstvenu političku situaciju u cijelom svijetu – da imamo nelegitiman parlament i da to traje u nedogled – naglasio je Đukanović nakon konferencije A5 u Budvi.

Predsjednik Crne Gore je dodao da je predložio da sjednica bude održana 30. septembra ove godine.

– Vrijeme je kratko – predložio sam sjednicu za 30. septembar i tada ćemo vidjeti imamo li većine koja brine o interesima Crne Gore. Interes je da dobijemo kompetentu i odgovornu vladu koja brine o nacionalnim interesima zemlje. Mi danas imamo ozbiljno devastiran sistem u Croj Gori – kako javnih finansija, tako ekonomije, vladavine prave… To nije u interesu bilo koje partije ili građanina Crne Gore – rekao je.

Naglasio je da se mora doći do odgovornog upravljanja u državi. 

– Pošto imamo delegitimisanu vladu, sada je svima jasno što moramo da činimo – dobijanje legitimne vlade – poručio je.

Nacionalni interesi

Upitan je i o sljedećem potezu ukoliko se ne skrati mandat. Đukanović poručuje da ostavljaju mogućnost političkim subjektima da do 30. septembra bolje sagledaju što su nacionalni interesi.

– Moje svako naredno postupanje biće apsolutno u skladu sa ustavom. Naš ustav ne može predvidjeti sve situacije u kojima se država može naći. Da ne bih sam tumačio Ustav, pored mene je tim kompetentnih pravnika koji mi neće dati da pogriješim ako se nađem u toj situaciji 30 septembra – istakao je Đukanović.

On je naglasio je da danas imamo ozbiljne probleme u pogledu održivosti javnih finansija i ekonomije. Smatra da je to sve savladivo. Tvrdi da su resursi i dalje tu, ali je problem u neodgovornom upravljanju. 

– Ne kritikunem promjenu vlasti, naprotiv, to sa sobom nosi šansu. To zna da bude blagotvorno za drustvo, zato smo se odgovorno ponijeli prema promjeni vlasti. Ali pokazalo se da je Crna Gora u prethodne dvije godine imala nekompetentnu vlast, zato mislim da je vrijeme da se zaustavi propadanje Crne Gore i dobije odgovornu izvršnu vlast, a to nije moguće bez prijevremenih parlamentarnih izbora – rekao je Đukanović.

Razvojni ciljevi su, kako kaže, ostvarivi na bazi korišćenja naših resursa.

– Samo nam treba odgovorna vlada. Možemo da izgubimo još dvije godine ali će nam trebat više vremena da izadjemo iz mocvare u koje su nas uveli neodgovornim upravljanjem državom – smatra on, piše CDM.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision