Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Aprila. 2023. Bosna i Hercegovina
DF i SDA odbacili i osudili Schmidtovu odluku

Demokratska fronta je odbacila i najoštrije osudila posljednju odluku Visokog predstavnika u BiH.

“Potpuno je jasno da se radi o brutalnom napadu na ustavni poredak od strane stranca u našoj državi na poziciji Visokog predstavnika, a sa ciljem nametanja izbornih pravila u interesu HDZ-a BiH, te sa ciljem formiranja vlasti okupacionog kakatera koju bi pored HDZ-a činile stranke okupljene oko Čovića, u prvom redu SDP, NiP i NS.

Navode kako smatraju da “svako ko prihvati formirati vlast po ovim nametnutim, antiustavnim i nedemokratskim pravilima vrši direktan ‘zločin’ protiv države i građana”.

“Prihvatiti obnašanje vlasti na okupacionoj osnovi protivno je volji građana, a u interesu stranog faktora i političkih centara iz susjedstva”, poručili su.

Iz SDA su poručili kako odluka Christiana Schmidta da nametne privremenu odluku predstavlja “skandalozna suspenzija Ustava Federacije i svih demokratskih načela, na šta niko, pa ni visoki predstavnik nema pravo”.

“Namjera da se iz pojedinih ambasada i OHR-a oktroira neustavna Vlada Federacije, pri čemu će se u potpunosti zaobići potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkog naroda i većinska volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ponižavajući je presedan, čije posljedice niko ne može predvidjeti. Osim potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i Kluba Bošnjaka, ignoriše se i ubjedljiva većinska volja probosanskih stranaka koje u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH imaju najmanje 47 zastupnika”, saopćili su.

Ističu kako se novom odlukom izlazi u susret HDZ-u.

“Novom nametnutom odlukom ponovo se izlazi u susret HDZ-u, kojem se na ovakav način želi omogućiti da oktroiranu Vladu formira sa manjinskom grupom političkih kolaboracionista iz Trojke, koja ima 28 zastupnika i nekolicinu kupljenih ruku”, naveli su.

Na kraju su uputili poruku visokom predstavniku.

“Od Christiana Schmidta zahtijevamo da bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti objasni da li je i njegova odluka ponovo dogovorena sa premijerom Hrvatske vlade, i je li bazirana na ‘kršćanskim vrijednostima i osnovama’ – kako je o tome govorio mađarski ministar vanjskih poslova – odnosno da li većinsku volju Bošnjaka poništava zbog toga što su većinom muslimani”, zaključili su iz SDA.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision