Friday, 2. December 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Novembra. 2022. Zanimljivosti
Dešifrirana prva rečenica napisana na drevnom alfabetu

Naučnici su preveli prvu rečenicu ikada napisanu na drevnom jeziku Kanaanaca, naroda koji je u davnoj historiji živio na područjima današnjeg Izraela, Palestine, Libanona, Sirije i Jordana.

Natpis na malom češlju od bjelokosti, koji datira iz otprilike 1700. godine prije nove ere, glasi: “Neka ova kljova iskorijeni uši iz kose i brade”, prenosi Sky News.

– Ovo je prva rečenica ikada pronađena na kanaanskom jeziku u Izraelu. Radi se o prekretnici u historiji ljudske sposobnosti pisanja – rekao je Yosef Garfinkel s Hebrejskog univerziteta u Jeruzalemu.

Stručnjaci su češalj pronašli u Tel Lachishu 2017, no gravura je bila toliko neprimjetna da je uočena tek ove godine, nakon čega je natpis dešifrirao semitski epigrafičar Daniel Vainstub.

Garfinkel navodi da je češalj napravljen od kljove slona, a da se gravura sastoji od 17 kanaanskih slova i sedam riječi.

– Postoje Kanaanci u Siriji, ali oni pišu drugačijim pismom, a ne alfabetom. Kanaanski gradovi spominju se u egipatskim dokumentima i u hebrejskoj Bibliji. Natpis na češlju je izravan dokaz upotrebe abecede, koja se koristi i danas, u svakodnevnim aktivnostima prije nekih 3700 godina – objasnio je Garfinkel.

Češalj je veličine 3.5 cm x 2.5 cm i ima zupce s obje strane. S obzirom na to da je napravljen od slonovače, vjerojatno se radilo o luksuznom predmetu koji je uvezen iz Egipta. Njegov dizajn se ne razlikuje od današnjih češljeva koji se koriste za uklanjanje ušiju. Na ovom linku možete pogledati češalj.

S obzirom na to da se vjerojatno radi o luksuznijem predmetu, izgleda da su problem s ušima imali i pripadnici viših klasa tog društva. Do sada je na arheološkom nalazištu Tel Lachish pronađeno 10 kanaanskih natpisa, više nego na bilo kojem drugom mjestu u Izraelu, ali ni jedno nije u cijelosti sačuvano, odnosno nije se radilo o cijeloj rečenici.

SkyNews/Faktor.ba

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision