Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Decembra. 2022. USK
Desetine stambenih objekata u USK poplavljeno, Bihać, Sanski Most  i Bos. Krupa proglasili stanje elementarne nepogode

Iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) potvrđeno je da su brojni stambeni i pomoćni objekti u skoro svim gradovima i općinama poplavljeni. Najteža situacija i dalje je u Bihaću i Sanskom Mostu…. Krizni štab civilne zaštite Grada Bihaća u ponedjeljak donio je odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode zbog poplava koje su zahvatile brojna gradska i prigradska naselja. Ova odluka donesena je na osnovu informacija s terena o plavljenju i materijalnoj šteti na brojnim stambenim i drugim objektima. Prije Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća, stanje elementarne nepogode proglasili su i štabovi u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi.

Situacija je i dalje izuzetno ozbiljna u nekoliko bihaćkih naselja, a naročito u Kulen Vakufu i Pokoju. Sve jedinice spašavanja i mještani pokušavaju zaštiti posjede i ličnu imovinu, odnosno dopremiti hranu i pitku vodu do onih koji su zbog plavljenja ostali odsječeni.

Ohrabrujuće je da je prestanak padavina omogućio pročišćavanje kanala za odvodnju oborinskih voda, ali i stagnaciju ili blago opadanje vodostaja svih rijeka. U centru Bihaća vodostaj Une u nedjelju je dostigao 180 centimetara, što je najviši vodostaj ikada izmjeren na lokaciji ispod Gradskog mosta.

Jučeršanji izvještaj pokazuje opadanje vodostaja, s obzirom da je na istoj mjernoj tački izmjereno 163 centimetra. Vodostaji ostalih rijeka također su u blagom opadanju ili stagnaciji.

Zbog izlijevanja vode iz riječnog korita privremeno je bio obustavljen saobraćaj na putnim pravcima Bosanska Otoka – Bužim, te Bihać – Srbljani. Obilne padavine uslovile su i aktivaciju brojnih klizišta, za sada pretežno na području Bužima i Bosanske Otoke. Granični prijelaz Izačić također je zatvoren za saobraćaj teretnih vozila, ali zbog snježnih padavina u Republici Hrvatskoj.

Premijer Mustafa Ružnić je na  sastanku s direktorom Uprave Civilne zaštite USK istakao da će Vlada USK, povući sredstva sa federalnog nivoa, a sve s ciljem, kako je rečeno, što lakše i brže pomoći onima koji su najviše pogođeni ovom situacijom.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision