Tuesday, 7. December 2021.
Unsko-sanski kanton -1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Oktobra. 2021. Svijet
Demonstranti na ulicama nakon vojnog udara u Sudanu, vojnici pucali na gomilu

Izvještava se da su najmanje tri osobe poginule, a oko 80 je povrijeđeno nakon što su vojnici pucali na gomilu koja se protivila vojnom preuzimanju vlasti u Sudanu.

Demonstranti su izašli na ulice nakon što su oružane snage ukinule civilnu vlast, uhapsile političke lidere i proglasile vanredno stanje u ponedjeljak.Izvještava se da su trupe išle od kuće do kuće u glavnom gradu Kartumu hapseći lokalne organizatore protesta.

Državni udar je osuđen širom svijeta, a Sjedinjene Američke Države su zaustavile program pomoći od 700 miliona dolara.

Vođa puča, general Abdel Fattah Burhan, okrivio je političke sukobe za vojnu akciju.

Civilne vođe i njihove vojne kolege su u sukobu otkako je prije dvije godine svrgnut dugogodišnji vladar Omar al-Bashir.

S dolaskom noći u ponedjeljak veliki broj demonstranata bio je na ulicama Kartuma i drugih gradova tražeći povratak civilne vlasti, prenosi BBC.

Jedan ranjeni demonstrant rekao je novinarima da ga je vojska pogodila u nogu ispred vojnog štaba, dok je drugi muškarac opisao kako je vojska prvo ispaljivala šok bombe, a zatim bojevu municiju.

“Dvije osobe su umrle, vidio sam ih svojim očima”, rekao je Al-Tayeb Mohamed Ahmed.

Sudanski ljekarski sindikat i ministarstvo informisanja također su napisali na Facebooku da su se smrtonosne pucnjave dogodile ispred vojnog kompleksa.

Na slikama iz bolnica u gradu vide se ljudi sa okrvavljenom odećom i raznim povredama.

Demonstranti su blokirali puteve ciglama i zapaljenim gumama, a učestvuju i mnoge žene koje viču “ne vojnoj vladavini”.

Gradski aerodrom je zatvoren, a međunarodni letovi obustavljeni. Internet i većina telefonskih linija takođe ne rade.

Osoblje Centralne banke je navodno stupilo u štrajk, a širom zemlje se navodi da ljekari odbijaju raditi u vojnim bolnicama osim u hitnim slučajevima.

Sudan je u krhkom sporazumu o podjeli vlasti između civilnih i vojnih lidera otkako je dugogodišnji vladar Omar al-Bashir svrgnut 2019. godine.

Sporazum je osmišljen tako da usmjeri Sudan ka demokratiji, ali to nije tako lako uzevši u obzir brojne prethodne pokušaje državnog udara, od kojih je posljednji bio prije nešto više od mjesec dana.

General Abdel Fattah Burhan, koji je bio šef sporazuma o podjeli vlasti, ali sada predvodi najnoviji državni udar, rekao je da je preuzimanje bilo potrebno da bi se “ispravio kurs revolucije” zbog političkih sukoba.

Rekao je da je Sudan i dalje opredijeljen za prelazak na civilnu vlast, s izborima planiranim za jul 2023., ali demonstranti nisu prihvatili njegovo obrazloženje.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision