Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 20° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembra. 2023. Svijet
Demokrate ismijale opoziv Joea Bidena

Na pitanje o tome šta misli o odluci republikanaca da u Kongresu pokrenu istragu za opoziv predsjednika Joea Bidena, demokratski senator Pennsylvanije John Fetterman uhvatio se za glavu kao da je užasnut i rekao: “Oh, Bože moj, zaista?” te prasnuo u smijeh.

“Oh, ne radite to”, rekao je on, okrenuo se i otišao, prenosi Hina.

Demokrati nastoje ismijati odluku republikanskog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Kevina McCarthyja da pokrene istragu, ocijenivši je “apsurdnom”, “šalom” i “novim sjajnim predmetom kojim se želi skrenuti pažnja javnosti sa činjenice da republikanci ne mogu čak ni usvojiti prijedloge zakona o finansiranju vlade”.

No, istraga bi mogla baciti sjenu na kampanju za predsjedničke izbore 2024. godine, čak ako i ne uspije iznjedriti konkretne dokaze.

Optužbe na račun predsjednika

Sigurno će privući veliku pažnju medija, osobito konzervativnih, i skrenuti pažnju sa Bidenovih predizbornih poruka o ekonomiji i drugim temama.

Republikanci godinama optužuju Bidena da je protifirao od poslova u inostranstvu svog sina Huntera bidena dok je bio potpredsjednik Baracka Obame od 2009. do 2017. godine.

Istraga će se vjerovatno fokusirati na Hunterov rad kao konsultanta tokom tog razdoblja, premda republikanci do sada nisu uspjeli pronaći dokaze da je sam predsjednik učinio nešto pogrešno.

Bijela kuća odbacuje sve optužbe i ocjenjuje da je zahtjev za opozivom “najgori primjer ekstremne politike”.

Ustav omogućuje Kongresu da opozove savezne dužnosnike, uključujući predsjednika, zbog veleizdaje, mita i “drugih velikih krivičnih djela i prekršaja”.

Proces opoziva većinom glasova

Predsjednik može biti opozvan ako Zastupnički dom to podrži običnom većinom glasova, a Senat dvotrećinskom većinom nakon suđenja.

Republikanci kontroliraju Donji (Zastupnički) dom, a demokrati Gornji dom (Senat), pa osuđujuća presuda nije vjerovatna.

Bivši republikanski predsjednik Donald Trump dva puta je bio opozvan u tada demokratskom Zastupničkom domu, no Senat ga je zatim oslobodio optužbi.

Trump je veliki je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju i potiče saveznike u Kongresu da opozovu Bidena.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision