Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Aprila. 2023. Bosna i Hercegovina
Delegati PSBiH danas o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da razmotri dva prijedloga zakona o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima Bosne i Hercegovine, kojima se predlaže novčana kazna za oštećenje saobraćajnog znaka, te uvođenje kaznenog boda za nepropisno parkiranje.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini koji se razmatra u drugom čitanju podrazumijeva da se novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kazni svako ko ošteti saobraćajni znak na način da prefarba latinični ili ćirilični natpis na znaku.

Kad je riječ o drugom prijedlogu zakona o dopuni Zakona osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini koji će, također, biti razmatran u drugom čitanju, predviđeno je pooštravanje novčanih kazni i uvođenje jednog kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjestu predviđenom za parkiranje lica sa invaliditetom.

Prema predloženom dnevnom redu, Domu naroda bi trebao da se izjasni i o tri delegatske inicijative, najavljeno je iz Parlamenta BiH.

Delegatskom inicijativom Džemala Smajića traži se da Ministarstvo transporta i komunikacija u Vijeću ministara u roku od 30 dana ukloni nelegalne oznake koje nemaju državnih znakova iz graničnih pojasa na svim graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini, te da pripremi zakonska rješenja kojim bi se precizirao način rješavanja ovih situacija.

Inicijativa delegata Ilije Cvitanovića odnosi se na izmjenu i dopunu Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, a inicijativom Kemala Ademovića se od svih nadležnih institucija i agencija u BiH traži aktivan doprinos u tekućem procesu evaluacije Bosne i Hercegovine od Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma Savjeta Evrope (Manival komitet).

Na dnevnom redu je i izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi “Nabavka i funkcionalnost ličnih dokumenata”, čiji je cilj ispitivanje da li su nadležne institucije BiH osigurale efikasnu nabavku i uspostavljanje funkcionalnih ličnih dokumenata.

Sprovedena revizija je pokazala da institucije Bosne i Hercegovine nisu preduzele aktivnosti kojim se obezbjeđuje efikasna nabavka ličnih dokumenata i njihova puna funkcionalnost.

Na dnevnom redu je i izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Upravljanje troškovima mobilne i fiksne telefonije u institucijama BiH” sačinjen nakon sprovedene revizije s ciljem ispitivanja da li postojeći aranžmani korišćenja telefonskih usluga u institucijama Bosne i Hercegovine osiguravaju ekonomičnu i efikasnu potrošnju budžetskih sredstava.

Realizacija preporuka iz ovog izvještaja bi trebalo da doprinese ekonomičnijem i efikasnijem korištenju budžetskih sredstava za usluge fiksne i mobilne telefonije.

Pred delegatima će se naći i Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za Bosnu i Hercegovinu čiji je podnosilac Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Riječ je o 14. izvještaju koji je izradilo ovo ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH i Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH.

Delegati bi na sjednici trebalo da daju i saglasnost na ratifikaciju više međunarodnih sporazuma.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision