Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Novembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Delegacija Evropskog parlamenta u dvodnevnoj posjeti BiH

Zastupnici u Evropskom parlamentu Tiniki (Tineke) Strik (Zeleni/EFA, Nizozemska) i Ditmar Koster (Dietmar Köster, S&D, Njemačka) boravit će 12. i 13. novembra u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Kao predstavnici svojih političkih grupa za BiH u Evropskom parlamentu, evroparlamentarci Koster i Strik razgovarat će s različitim dužnosnicima među kojima je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), predstavnici Centralne izborne komisije, zastupnici različitih političkih stranaka, uključujući i opozicione, kao i predstavnike civilnog društva i nevladinih organizacija.

– Našli smo se u ključnoj fazi za Bosnu i Hercegovinu. Sljedeće sedmice imaju potencijal da odrede budućnost zemlje u narednim desetljećima. Za zemlju je od vitalnog značaja da povrati političku stabilnosti, kazala je Strik uoči posjete BiH.

Ocijenila je da međunarodna zajednica, posebno Evropska unija i njene države članice, nastavljaju dopuštati eskalaciju i nagrađivati one aktere koji su uzročnici krize, što dodatno može učvrstiti etničke podjele.

Koster je uoči posjete BiH kazao da se ne može šutjeti pred etnonacionalističkom retorikom i postupcima takve težine da bi mogli potaknuti napetosti u cijeloj regiji zapadnog Balkana, dodajući da u Evropi nema mjesta poricanju genocida, niti nekažnjivosti političara koji krše vladavinu prava.

– Ponovno potvrđujemo našu snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i njezinim evropskim integracijama. Samo demokratska Bosna i Hercegovina utemeljena na vladavini prava ima budućnost u EU, zaključio je Koster.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision