Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Septembra. 2022. Svijet
Danski šef dipomacije o Sjevernom toku: Ovo je napad bez presedana

DANSKI ministar vanjskih poslova, Jeppe Kofod, rekao je da su namjerne eksplozije uzrokovale curenje plinovoda Sjevernog toka te da se radi o napadu bez presedana. 

“Jasno je da svi moramo biti vrlo svjesni naše kritične infrastrukture, kada je u pitanju energija i druga infrastruktura, tako da mislim da svi poduzimamo prave mjere predostrožnosti. Ovo je bilo bez presedana, još nismo vidjeli takvu vrstu napada na infrastrukturu”, rekao je Kofod za Sky News. 

Kazao je da danske vlasti blisko surađuju sa svojim susjedima, NATO-om i EU-om i dodao da “svi moramo paziti na našu ključnu infrastrukturu.” Poručio je da ovaj događaj naglašava potrebu okončanja ovisnosti o ruskoj energiji.

“Nama je već duže vrijeme jasno u Danskoj, a sada i ostatku Europe, da se moramo osloboditi bilo kakve ovisnosti o ruskim energentima, bilo da se radi o plinu, ugljenu ili nafti, i jako naporno radimo da postignemo taj cilj u Europi”, rekao je.

Danska radi svoj dio, gdje ćemo se dosta usredotočiti na golema ulaganja u obnovljivu energiju, ne samo u vjetar s pučine, nego i u druge vrste obnovljivih izvora energije, kao i u energetsku učinkovitost. Dakle, to je kurs koji nećemo promijeniti”, kazao je.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision