Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 22° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Juna. 2022. Bosna i Hercegovina
Dani Ajvatovice: Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Sa platoa kod džamije u Karauli kod Travnika jutros su ispraćeni konjanici koji počinju svoj put prema Oborcima, gdje će uz prigodan doček napraviti kratku pauzu, a nakon toga nastaviti put prema Donjem Vakufu, Pruscu i Ajvatovici.

Iz Karaule na put kreće i bajraktar Dželil Pajić, koji kaže kako bajrak nosi od vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Za mene je Ajvatovica nešto posebno i veliko i dok sam živ, s bratovom i svojom porodicom ću gajiti tu tradiciju – kazao je Pajić.

Ukrasi na konju

Dodao je kako ima dva konja koji se posebno pripremaju za ajvatovički put.

– Na vrijeme se pripremamo tako što provjeravamo kakvi će biti ukrasi na konju. Ajvatovice je 1991. godine bila bila zabranjena, ali smo, Bogu hvala, ponovo oživjeli ovu tradiciju – rekao je Pajić.

Vođa kolone Haris Drobo mještanin je Karaule i kaže da je sve spremno za ovaj put.

– Ajvatovica je dio tradicije Bošnjaka i to treba njegovati. Vrlo je danas teško organizirati konjanike, jer su i konji sve više povučeni zbog rentabilnosti i ekonomičnosti – rekao je Drobo, ističući kako se danas najčešće posuđuju konji koji će pohoditi prema dovištu.

Tradicija našeg naroda

Iz Karaule je danas krenula impozantna kolona, kaže Drobo, a lijepo vrijeme poslužit će uspješnom i sigurnom dolasku u Oborce.

Salih-ef. Arslanović bio je dugogodišnji imam karaulske džamije i kazao je kako se od Ajvatovice u ovom kraju ne odustaje, jer o tome govori duboko ukorijenjena tradicija u životu našeg naroda.

– Bez obzira na kakvo vrijeme i iskušenja nailazimo, ponos mi je kazati kako sam godinama bio na čelu kolone, a danas je mojih 25 godina u toj ulozi – kazao je efendija Arslanović.

Put prema Donjem Vakufu

Jutros je oko stotinu konjanika krenulo na put prema Oborcima, a među njima su i gosti iz Brčkog i Kozarca.

– Drago nam je da su ti ljudi danas sa nama, a to govori da smo matica za one koji žele čuvati tradiciju. Tu su i naši mještani koji ispraćaju ovaj događaj zadnje subote u junu mjesecu – dodao je Arslanović.

Prema programu ovogodišnjih “512. dana Ajvatovice”, planiran je doček konjanika u Oborcima u 12 sati, nakon čega će se u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Šeherdžiku klanjati podne-namaz.

Konjanici će nastaviti put prema Donjem Vakufu, gdje se predaja bajraka i defile glavnom ulicom očekuje u 17:30 sati.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision