Friday, 2. December 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Danas zasjeda VSTV, u fokusu imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine koja će biti održana danas i sutra, trebao bi biti imenovan glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Kako je Feni potvrđeno iz ovog regulatornog tijela, tačka u vezi s imenovanjem/popunom te pozicije uvrštena je u dnevni red drugog dana zasjedanja.

Budući da je nadležno Podvijeće predložilo da se konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH ponovi, te da je kandidatkinja za poziciju glavnog tužioca Diana Kajmaković u međuvremenu uvrštena na američku ‘crnu listu’, neizvjesno je kakav će stav u vezi s tim zauzeti članovi VSTV-a.

Bilo kako bilo, ova će pitanja biti razmotrena na sjednici te će u tom kontekstu biti donesena odgovarajuća odluka.

Inače, intervjuu za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH pristupili su kandidati – Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić.

Kako je planirano, na sjednici VSTV-a će biti razmatrani Izvještaj Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa stanjem u pravosuđu, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH.

Na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanja je i Informacija o podacima o predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala – presjek stanja sa danom 30.06.2022. godine, kao i razmatranje Izvještaja o radu sudova i tužilaštava na predmetima ratnih zločina za period 01.01 – 30.06.2022. godine, a u sklopu Projekta “Unaprjeđenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“.

Informacija o realizaciji zaključaka VSTV-a BiH koji se odnose na procesuiranje izbornih prevara u tužiteljstvima i sudovima u BiH, također je uvrštena u dnevni red sjednice.

Prema ustaljenoj praksi, članovi Vijeća bi trebali da se očituju u vezi s odlukama o imenovanjima, te prestanku i produženju madata određenom broju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Međunarodna krizna grupa: Isključivanje Hrvata iz vlasti može dovesti do problema u BiH nakon izbora

U najnovijem izvještaju Međunarodne krizne grupe, koja se bavi problematičnim državama, upozorava se na probleme koji bi u Bosni i Hercegovini mogli nastati nakon održavanja predstojećih opštih izbora. U izvještaju se navodi da je glavni okidač za probleme prijepor između Bošnjaka i Hrvata oko izbornog zakona i u njemu se poziva na međunarodni intervencionizam, zbog potencijalne opasnosti koja može nastati na izborima. 

Članovi Međunarodne krizne grupe smatraju kako bi spoljni akteri, koji podržavaju rad OHR-a u BiH, trebalo da ulože napore kako bi se nakon izbora krenulo dalekosežnije reforme, kako one izbornog zakona tako i ostale.

Međunarodna krizna grupa svojevremeno je skinula BiH sa popisa problematičnih država, no izvještaj objavljen jučer upozorava na opasnosti kojima bi se poremetila ravnoteža uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom. Prvenstveno se to odnosi na, kako se navodi u izvještaju, opasnost da Bošnjaci isključe Hrvate iz vlasti nakon izbora.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision