Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Juna. 2023. Bosna i Hercegovina
Danas u podne ističe ultimatum Dodika Ustavnom sudu BiH – Da li je na pomolu institucionalna i ustavna kriza

Ne stišavaju se reakcije na sinoćnje zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i ultimatum predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine da poništi izmjene pravilnika, koji ističe danas u podne. Da li je na sceni institucionalna i ustavna kriza?

O tome i političari i pravnici imaju, suprostavljena mišljenja.

Da od poništenja odluke Ustavnog suda BiH kojom se odluke donose bez sudije iz Republike Srpske nema ništa, potvrdio je za BHT1 predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

„Mi smo obaviješteni da Ustavni sud nije prihvatio sugestije iz Republike Srpske, da neće poništavati svoje odluke što će reći da je Ustavni sud spreman na radikalizaciju i da namjerno izaziva institucije Republike Srpske”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Poziv Evropskoj uniji da hitno uvede sankcije Miloradu Dodiku i njegovoj, kako navodi organizovanoj grupi zbog rušenja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, uputio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

„Pozivam Visokog predstavnika u Bosni I Hercegovini da konačno sankcioniše Milorada Dodika zbog njegovog kontinuiranog antidejtonskog i antiustavnog djelovanja. Pozivam i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da u okviru svoje nadležnosti pokrene pitanje krivične odgovornosti Milorada Dodika zbog počinjenja krivičnog djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine odnosno napada na ustavni poredak iz člana 156. Krivičnog zakona BiH.”

Za profesora ustavnog prava Milu Dmičića sporno je što je Ustavni sud izmjenom pravilnika obrisao član 39, jer državu, prema njegovom tumačenju čine dva državotvorna dijela i tri konstitutivna naroda.

„Ustavni sud ne može održati sjednicu, donositi odluke bez predstavnika sva tri naroda, u ovom slučaju najmanje tri iz Federacije i jednog iz Republike Srpske.”

“Kvorum može biti i bez toga. Kvorum je pet kako to ustav propisuje. Kolega Knežević je aktivni sudac, nije razriješen, što je podnio zahtjev za mirovinu je druga stvar, on je sudac i Ustavni sud ima 7 sudaca i može zasjedati”, naglasio je Mato Tadić, bivši sudac Ustavnog suda BiH za BHR1.

Analitičari ocjenjuju da zaključci nemaju pravnu snagu, ali da ne treba potcijeniti štetu koju i državi i građanima nanose.

„Ono što je otvoreno je kako će se ponašati koalicioni partneri na državnom nivou i da li će prihvatiti onaj dio inicijative koji dolazi iz Republike Srpske, a tiče se zakona o Ustavnom sudu BiH”, kazala je Tanja Topić, politička analitičarka.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u utorak trebao bi se naći Nacrt zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda na teritoriji Republike Srpske.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision