Wednesday, 17. August 2022.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Maja. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Danas svečano otvorenje sarajevske Vijećnice

Sarajevska Vijećnica svečano će biti otvorena danas, 9. maja na Dan Evrope. Svečano otvaranje obnovljene zgrade Vijećnice, koja je u toku posljednjeg rata spaljena, počinje u 17 sati i 30 minuta.

SVJETSKI SIMBOL SUSRETA CIVILIZACIJA

Vijećnica je građena u pseudo-maurskom stilu, za koji su stilski izvori nađeni u islamskoj umjetnosti Španije i sjeverne Afrike i prvi put otvorena 20. aprila 1896., i bila u funkciji sve do 25. avgusta 1992. godine, kada je zapaljena sa srpskih položaja oko Sarajeva.

Od 1996. do danas traje njena restauracija, pa je skladu sa arhitekturom objekta izvedena raskošna fasada sa reprezentativnim pročeljem s trijemom, bojena crveno-žuto sa ornamentalnom fajansnom oplatom. Kuriozitet je da su iz poznate tvornice Žolnaj iz Pečuha, koja je u vrijeme izgradnje Vijećnice radila ukrasne ploče od fajansa, sami ponudili da te ploče ponovo urade po originalnim kalupima koje su sačuvali. Ujedno, originalna vrata Vijećnice je sačuvala Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH, te je restauracija vrata urađena u Kiseljaku. Skoro sav građevinski materijal potiče iz Bosne, izuzev stupova od granita, crno-crvenkastih, koji su iz Tirola, a stepenice od mramora iz Mađarske.

 SVEČANA CEREMONIJA

Ceremonija otvaranja sarajevske Vijećnice  počinje u 17.30 sati prijemom gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića za oko 300 zvanica iz političkog, javnog i kulturnog života grada i zemlje.

Gradonačelnik Ivo Komšić će u znak zahvalnosti prijateljima donatorima koji su u proteklih 18 godina pomogli obnovu Vijećnice uručiti priznanja i poklone.
Osim gradonačelnika Sarajeva, na ceremoniji u Vijećnici prisutnim će se obratiti visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

U okviru ceremonije, za građane Sarajeva će u parku preko puta Vijećnice biti organizovan muzičko-scenski program, u kojem će sudjelovati 200 mladih sarajevskih kreativaca, kao i priznatih sarajevskih i bh. umjetnika.

Ovaj program će započeti u 19.00 sati koncertom Sarajevske filhamonije.

Kako je rečeno, kruna bogatog programa biće prikazivanje 3D maping video projekcije na zgradi Vijećnice, a BH Telecom će tokom održavanja ceremonije obezbijediti besplatan bežićni internet.

Zgrada Vijećnice biće otvorena na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Zbog održavanja ceremonije  doći će do  izmjene režima saobraćaja svih vidova javnog gradskog prevoza od 17.00 do 22.00 sati, a tramvajski saobraćaj biće preusmjeren na okretnicu Skenderija.

Taxi stajalište “Vijećnica” biće dislocirano na lokalitet taxi stajališta “Latinska ćuprija” i “Zelene beretke”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision