Thursday, 28. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Augusta. 2023. Bosna i Hercegovina
Danas sjednica Predstavničkog doma BiH: Na dnevnom redu bi se trebali naći evropski zakoni, upitno imenovanje Amidžića

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici koja je zakazana za danas u 12 sati izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Zakonske izmjene predložili su poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i Darko Babalj, a prijedlog je podržala Komisija za finansije i budžet uz dva usvojena amandmana.

Poslanici su predložili da se izmijeni ovaj zakon zbog činjenice da postoji potreba poreskih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obavezni podnijeti poresku prijavu jer sadašnje rješenje ne ostavlja dovoljno vremena za podnošenje prijava.

Predloženo je i povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga.

Odgođeno izjašnjenje o amandmanima

Na dnevnom redu trebale bi biti i izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću u drugom čitanju, ali Ustavnopravna komisija odgodila je izjašnjavanje o predloženim amandmanima, kao i o izmjenama Zakona. Članovi Komisije odlučili su da se o predloženim amandmanima i o ovom Prijedlogu zakona izjasne nakon što Komisiji bude dostavljeno mišljenje Direkcije za evropske integracije o amandmanima na zakon.

Pred poslanicima će se naći i inicijativa poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudina Mehmedovića kojom se traži od Vijeća ministara da pokrene postupak izmjene Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine. Poslanik SDS-a Darko Babalj također je pokrenuo inicijativu kojom je zatražio od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u roku od 15 dana dostavi Predstavničkom domu Informaciju o uvozu svinja na područje Semberije nakon eutanazije više od 5.000 svinja iz uvoza.

Dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (Narod i Pravda) uputio je inicijativu, koja će se također naći na sutrašnjoj sjednici, da Vijeće ministara pripremi u parlamentarnu proceduru uputi zakon o Vrhovnom sudu BiH kako bi se realizirao jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za prijem u članstvo u Evropsku uniju.

Također, inicijativa poslanika Naroda i Pravde Nihada Omerovića naći će se na dnevnom redu sjednice, a njome je zatraženo od Vijeća ministara da u roku od 60 dana izmijeni odluke o visini naknade koju plaća operater aviona po prevezenom putniku i toni robe na aerodromima u BiH.

Na kraju sjednice poslanici bi trebali odlučivati da li će dati saglasnost na ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora.

Tri zakona

Na dnevnom redu bi se trebala, prema dogovoru koalicionih partnera, naći tri zakona zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije, ali i imenovanje ministra finansija Srđana Amidžića (SNSD).

Zastupnik Saša Magazinović (SDP) je jučer naveo da nije ispoštovan dogovor te da se nisu stekli uslovi za imenovanje Srđana Amidžića za ministra. 

– Informisan sam da je za sutra u 11h, prije početka sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zakazana sjednica Komisije za izbor Vijeća ministara na kojoj treba biti učinjen prvi korak u imenovanju novog ministra finansija. U tome ne bi bilo ništa sporno da dogovor nije bio da na istoj sjednici Parlamenta budu razmatrani i dodatni evropski zakoni osim onih koji su već u proceduri.

Nažalost, sjednica Vijeća ministara umjesto prije sjednice Parlamenta je zakazana za dan poslije. Jedino što smo dobili kao dodatni materijal je prijedlog imenovanja novog ministra. To znači da dogovor nije ispoštovan i da ne postoje uslovi da novi ministar sutra bude potvrđen u Parlamentu. Ukoliko Vijeće ministara u narednim danima usvoji zakone na način kako to od nas traži EU, spremni smo odmah zakazati novu sjednicu Predstavničkog doma na kojoj se osim pomenutih zakona mogu naći i drugi materijali – naveo je jučer Saša Magazinović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision