Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Aprila. 2023. Bosna i Hercegovina
Danas sjednica Parlamenta FBiH, više prijedloga na stolu, kako do nove Vlade FBiH?

Danas ističe  zakonski rok za uspostavu nove vlade Federacije BiH pa je zakazana sjednica Zastupničkog doma entitetskog parlamenta, na kojoj bi se o tome trebalo raspravljati, no to ne znači da će predloženi kandidati za premijera i ministre biti potvrđeni..

Članovi kolegija Zastupničkog doma i predstavnici klubova parlamentarnih stranaka dogovorili su se da se sjednica svakako održi danas u 14 sati s obzirom na to da danas ističe rok do kojeg bi morala biti potvrđena nova vlada, koju po ustavu imenuju predsjednica i dva dopredsjednika entiteta.

“Sjednica će biti održana no sad je teško kazati što će se na njoj dogoditi”, kazao je novinarima u Sarajevu Admir Čavalić, predsjednik kluba zastupnika Stranke za BiH (SBiH), jedne od članica Osmorke koji bi zajedno s HDZ-om BiH trebao činiti novu vladu.

Predsjednica Federacije Lidija Bradara prošle je sedmice potpisala odluku o imenovanju vlade, koju bi trebao predvoditi predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić. Početkom ove sedmice svoj potpis je na tu odluku dao i potpredsjednik Federacije Igor Stojanović iz reda Srba, no potpredsjednik Refik Lendo iz reda Bošnjaka i član Strandke demokratske akcije, to uporno odbija učiniti uz obrazloženje kako ne želi podržati vladu u kojoj nema ministara iz njegove stranke.

Takva se situacija nije dogodila nikad otkako je 1994. formirana Federacija BiH…

Prema Čavalićevim riječima, procedure su jasne pa je činjenica da se o potvrdi nove vlade ne može glasati dok imenovanje ne potpiše i Lendo. Kako je jasno da on to odbija, danas bi se moglo raspravljati samo o tome.Neizvjesno je hoće li visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt intervenirati kako bi deblokirao proces uspostave vlade, što priželjkuju iz stranaka Osmorke..

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision