Subota, 3. Maja 2014.
Unsko-sanski kanton 7° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Maja. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Danas se obilježava Svjetski dan medija

Treći maj obilježava se kao Svjetski dan slobode medija. Tim povodom, Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom (ONAuBiH), organizira javnu kampanju “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”. Kampanja će biti realizirana u 35 bh. gradova.

Cilj kampanje je informirati javnost o stanju slobode medija u našoj zemlji, sve češćim napadima i prijetnjama novinarima, što predstavlja atak na demokratski razvoj cijelog društva, te o pravu građana na ulaganje žalbi Vijeću za štampu na neprofesionalno medijsko izvještavanje.

Volonteri lokalnih timova ONAuBiH dijelit će građanima Kodeks za štampu i online medije, magazin “Karike” koji realiziraju mladi novinari iz ove asocijacije, te informirati građane o žalbenoj proceduri. U okviru kampanje će biti provedeno i anketno ispitivanje o stanju slobode medija u našoj zemlji i poštivanju prava građana na profesionalno izvještavanje medija.

Vijeće za štampu je od početka 2014. godine zaprimilo 105 žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija. Od ukupnog broja zaprimljenih žalbi, 53 su riješene samoregulacijom, odnosno objavom demantija, reagovanja, ispravki ili izvinjenja, te uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju.

Javna kampanja će biti održana u: Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Cazinu, Foči, Goraždu, Gradiški, Istočnom Sarajevu, Jajcu, Mostaru, Odžaku, Palama, Rudom, Sarajevu, Šamcu, Zavidovićima, Zenici, Tuzli, Visokom, Olovu, Kaknju, Velikoj Kladuši, Srebreniku, Šekovićima, Maglaju, Višegradu, Doboju, Trebinju, Travniku, Busovači, Stocu, Vlasenici, Ljubuškom i Posušju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision