Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Decembra. 2014. Nekategorisano
Danas sastanak Džona Kerija s Palestincima u Londonu – Netanyahu protiv Evrope zbog Palestine

Američki državni sekretar Džon Keri sastaće se danas u Londonu s glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom u nadi da se prevaziđe diplomatska kriza izazvana nacrtom rezolucije kojom Palestinci od UN traže okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Kako javljaju svetske agencije, Keri će se danas sastati i s generalnim sekretarom Arapske lige Nabijom el Arabijem. Američki zvaničnik poslednjih dana vodi razgovore u Evropi, kako bi oživeo mirovne pregovora između Palestinaca i Izraelaca. Keri se u nedelju u Rimu sastao s ruskm kolegom Sergejem Lavrovom, a juče s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

“Keri i Netanjahu su imali dug i temeljan razgovor o bezbednosti Izraela i razvoja događaja u UN”, izjavio je izvor blizak Stejt departmentu. Netanjahu je uoči sastanka rekao da odbacuje “palestinski pokušaj da podnošenjem predloga rezolucije u UN izdejstvuju okončanje izraelske okupacije”.

Netanjahu je odbacio svaki pokušaj ultimatuma preko rezolucije UN, u cilju okončanja okupacije u roku od dve godine, kako je predviđeno tekstom koji će Jordan sutra predstaviti u Njujorku u ime Palestinaca. “Ne prihvatamo pokušaje koji imaju za cilj da nam se nametnu jednostrane mere sa određenim rokom, dok se radikalni islamizam širi celim svetom”, rekao je izraelski premijer.

Palestinski ambasador pri UN Rijad Mensur izjavio je sinoć da će konačni nacrt rezolucije zavisiti od rezultata Kerijevih razgovora u Evropi. Poslednja runda pregovora između Palestinaca i Izraelaca završena je bez rezultata u aprilu, posle devet meseci razgovora pod pokroviteljstvom SAD. Palestinsko rukovodstvo je tada najavilo da će od Saveta bezbednosti UN zatražiti da postavi rok za okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija, čime bi se otvorio put za stvaranje palestinske države u okviru granica uspostavljenih 1967. godine.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je evropske vlade da drže stranu Palestincima u njihovom najnovijem nastojanju da izdejstvuju državnost u Ujedinjenim narodima.

“Rekao sam da će pokušaji Palestinaca i nekoliko evropskih zemalja da se silom postave uvjeti Izraelu samo dovesti do pogoršanja regionalne situacije i ugroziti Izrael. Zato se mi tome oštro protivimo,“ naveo je Netanyahu u saopćenju nakon trosatnog razgovora u Rimu s državnim sekretarom SAD Johnom Kerryjem.

Palestinci su najavili da će u srijedu predstaviti nacrt rezolucije, koji ima podršku arapskih zemalja, a poziva da se odredi rok do novembra 2016. godine za izraelsko povlačenje sa svih okupiranih teritorija.

ZADNJE VIJESTI IZ Nekategorisano

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision