Friday, 22. October 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
Danas samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Bosna i Hercegovina ne sudjeluje kao posmatrač na samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu. Ili ipak sudjeluje? Na samit je otputovao Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, dok su Džaferović i Komšić otkazali sudjelovanje.

Politička kriza u zemlji sve se više oslikava na diplomatske aktivnosti. Bez obzira na to što BiH nema izravne koristi od Pokreta nesvrstanih, predstavnici vlasti svojim nejedinstvom nanose štetu već poljuljanom ugledu, smatraju analitičari.

Član Predsjedništva Bоsne i Hercegovine, Milorad Dodik, učestvovaće na samitu Pokreta nesvrstanih posvećenom 60. godišnjici osnivanja ovog pokreta, a imaće i više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja učesnica, saopšteno je iz njegovog kabineta. Pred polazak u Beograd, izjavio je da neće prisustvovati na skupu kao predstavnik Bosne i Hercegovine.

On je izjavio:

„Ja idem tamo kao srpski član Predsjedništva. Pozvan sam kao što su pozvani i oni pojedinačno. Gospodin Komšić je predsjedavajući i on nijednog trenutka to nije stavio na dnevni red. Da je stavio na dnevni red, ja bih bio tamo i rekao da sam dobio poziv pojedinačno i da ću ići sam. I da neću tamo ići s njima i promovisati stavove Bosne i Hercegovine, da ću promovisati svoj stav.“

Članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović otkazali su učešće na samitu. Kako je ranije saopšteno iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, razlog je to što ambasador Srbije nije htio doći na sastanak na kom bi se razgovaralo o hapšenju Edina Vranja, bivšeg načelnika Federalne uprave policije u Srbiji.

A bh. lideri, po ko zna koji put, nejedinstvom i neodgovornom politikom štete Bosni i Hercegovini, smatra profesor Enver Kazaz. Iako je BiH samo posmatrač, jedinstveno učešće moglo bi poboljšati bilateralne odnose sa ostalim članicama. Širenjem tržišta, kao što je to radila bivša Jugoslavija moglo bi se pomoći ekonomiji, smatra Kazaz.

Najveći značaj ovogodišnjeg Samita Nesvrstanih je to što Rusija prvi put od osnivanja pokreta učestvuje kao posmatrač. Poznavaoci spoljnopolitičkih prilika to tumače kao jačanje ruskog uticaja na Balkanu i pokušaj stvaranja protivteže Zapadu i Evropskoj uniji.

Samit Pokreta nesvrstanih, koji se održava danas  i sutra u Beogradu, obezbjeđivaće više od tri hiljade policajaca MUP-a Srbije. Očekuje se dolazak 117 delegacija i učešće najmanje 40 šefova diplomatije zemalja članica i posmatrača.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision