Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 1° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Juna. 2023. Bosna i Hercegovina
Danas posebne sjednice NSRS o Ustavnom sudu BiH i vetu Željke Cvijanović

U Banjoj Luci ovog utorka dvije posebne sjednice entitetskog parlamenta. Na dnevnom redu prve sjednice je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji RS, dok ne bude donesen novi zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Odmah po okončanju ove sjednice, uslijedit će još jedna o vetu predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović na dva zaključka usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

Sjednica će početi u 11 sati.

Odgovor na neuspješni ultimatum

Zakon kratak, sa samo četiri tačke. Stiže to kao odgovor na neuspješni ultimatum koji je poslan na adresu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Poslanici u NSRS-u odlučivat će o zakonu kojim se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine više neće poštovati na teritoriji ovog entiteta. Napominju, spor s najvišom sudskom instancom je uzrokovan zbog pitanja imovine.

– Smatramo da imamo pravo da se preventivno borimo protiv otimanja imovine i sve odluke koje bi bile neustavne i koje bi remetile sam Dejtonski sporazum, koji je entitetima dao imovinu, a ona se sada pokušava problematizovati odlukama Ustavnog suda. Smatramo da je pravo na odbranu najprirodnije pravo i da ima izvorište u povelji Ujedinjenih nacija i evropskim konvencijama – rekao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Iz vladajućeg SNSD-a kažu da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine najveći problem s kojim se suočava RS, te očekuju jedinstvo i podršku opozicije u RS. Milorad Dodik danas iznosi detalje svog prijedloga Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji bi bio predložen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Izbacuju se trojica sudija”

– Iz njega se izbacuju trojica sudija. RS bira tri, FBiH bira šest. Zakon će propisati da kvorumi podrazumijevaju učešće svih, a u odluci mora da bude jedan glas Srbina, Hrvata, Bošnjaka. Ako nema toga, u čemu je smisao, da vas preglasavaju stranci i Bošnjaci ili sutra Bošnjaci i Hrvati – naveo je Dodik.

Opozicija saglasna da je Ustavni sud više politička nego pravna institucija. Iz PDP-a kažu, na sjednici će učestvovati, ali kako će glasati zavisi od sutrašnje rasprave. Izrazili su bojazan na koji način bi se to u praksi moglo sprovoditi ili će sve ostati još jedno nesprovodivo obećanje vlasti.

– Naše strahovanje da oni kojim se obraćamo, a to su i stranci i Federacije i građani, neće doživjeti sutra NSRS ozbiljno jer sve dosadašnje zaključke NSRS-a RS je sama pogazila – rekao je Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS-u.

Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda navodi i da lica koja ga budu sprovodila imaju zaštitu od eventualnog krivičnog gonjenja. Nakon usvajanja pomenutog zakona, Narodna skupština će održati još jednu posebnu sjednicu, koju je sazvala predsjedavajuća Predsjedinštva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, a u vezi sa vetom koji je pokrenut nakon preglasavanja u Predsjedništvu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision