Thursday, 18. August 2022.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Februara. 2015. Vijesti, Zanimljivosti
Danas je Svjetski dan radija

Danas je Svjetski dan radija, a 13. februar je izabran zbog toga što je na taj dan 1946. godine osnovan Radio Ujedinjenih naroda.

Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne saradnje, te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

U svojoj odluci, Opšta konferencija potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, uz sudjelovanje nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnost i različitih institucija (škola, univerziteta, općina, gradova, medija, novinara, strukovnih udruga, muzeja, kulturnih).

U Bosni i Hercegovini će ove godine biti obilježena sedamdeseta godišnjica Radio Sarajeva, najstarije radio stanice u Bosni i Hercegovini, koja je sa radom počela 10. aprila 1945. godine, neposaredno nakon oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu.

Radio Sarajevo, koji se javlja slušaocima samo četiri dana nakon što su Titovi partizani oslobodili glavni grad BiH, svoj prvi direktni prenos radi iz Sarajeva: Treće zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenje BiH. 26. aprila 1945. Prenos je najavio spiker iz studija.

Ipak, jedna radio-stanica u Sarajevu je postojala i prije Radio Sarajeva. „Krugovalna postaja Sarajevo“ počela je sa radom 14. jula 1942. (na rođendan poglavnika Ante Pavelića) i sve vrijeme tokom II svjetskog rata u okrilju NDH emitovala program. Čula se u krugu od 300 kilometara oko Sarajeva. Svoj prvi direktni prenos, radio stanica iz Sarajeva, pod kontolom ustaških vlasti, uradila je iz Travnika, 19. decembra 1943. sa svečanosti predaje odlikovanja Zagrebačke konjičke pukovnije.

Kolijevka radija je Amerika. Jedno od svojih modernih čuda zanjihala je 1920. godine. Protivno poslovičnom kašnjenju, ovdašnji, širi prostor je u ovom slučaju skoro pa promptno reagovao. Historija radija ovdje kreće od  Kraljevine SHS. Maja 1926. godine pokrenut je Radio Zagreb. Nakon toga Radio Ljubljana (1927.) pa onda Beograd, 1929. (Doduše, 1990-tih se ustvrdilo da je neka preteča radio programa u Beogradu započela još oktobra 1924.).

Izvor: bhrt.ba/media.ba

ZADNJE VIJESTI IZ Vijesti Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision