Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Maja. 2014. Izdvojeno, Svijet
Danas je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Na današnji dan, 9. maja  1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Dan Evrope   se obilježava  u znak sjećanja na dan kada je 1950. godine   Robert Šuman predstavio svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik.  

Iako se Drugi svjetski rat zvanično završio  tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana nakon tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju, u svim zemljama Evrope 9. maj  se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Naime 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Drugi svjetski rat u istoriji čovječanstva bio je najmasovniji, a prema broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo 55 do 60 miliona ljudi.

Na području bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu poginulo je 1,7 miliona ljudi, među njima blizu 300.000 boraca NOR-a.

Dan pobjede  jedan je od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definiran budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope. Tog dana, 9. maja 1950. godine godine,  tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, Robert Šuman, predstavio je svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik. Datum obilježava godišnjicu historijske “Šumanove deklaracije”.

S francuskog gledišta ponuđena je sasvim konkretna polazna tačka koja je odgovarala i nacionalnim interesima pojedinih država, i to u industriji uglja, željeza i metala. Osim što je doprinosila  razvoju njemačke teške industrije, ta saradnja omogućavala je i unapređenje procesa pomirenja između Njemačke i Francuske.

U govoru u Parizu 1950. godine, francuski ministar vanjskih poslova Robert Šuman predstavio je svoju ideju za novi oblik političke saradnje u Evropi, kojom bi se rat između evropskih naroda učinio nezamislivim.

Njegova vizija bila je stvoriti evropsku instituciju koja bi objedinila i upravljala proizvodnjom uglja i čelika.

Godinu dana nakon predlaganja Schumanovog plana Francuska, Savezna Republika Njemačka, Italija, Belgija, Luksemburg i Holandija u Parizu su potpisale Ugovor o osnivanju Europske zajednice za ugalj i čelik. Na taj način stvorena je sasvim nova organizacija a nije bilo riječi o slobodnoj trgovinskoj zoni, nego o stvaranju zajedničkog tržišta, u veoma važnom području.

Šumanov prijedlog smatra se početkom onoga što je danas poznato kao Europska unija.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision