Saturday, 23. October 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Novembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu BiH je definisana kao jedinstvena država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Tog dana postavljeni su temelji moderne države Bosne i Hercegovine. Niz je manifestacija kojima se obilježava ovaj historijski događaj.

Na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu postavljeni su temelji moderne države Bosne i Hercegovine – donesena je odluka o konstituisanju Bosne i Hercegovine kao ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji. Odluku je potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

Najvažniji zaključak sa ovog zasjedanja bio je da je BiH definisana kao jedinstvena država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

REZOLUCIJA ZAVNOBiH-a

rezolucija_prvog_zasjedanja_ZAVNOBIH-a

Rezolucijom ZAVNOBiH-a istaknuto je da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Tom prilikom je izglasana i čuvena tačka 5 Rezolucije, u kojoj se precizira da narodi Bosne i Hercegovine “hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska, i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba i Muslimana i Hrvata”, te da će narodi Bosne i Hercegovine ravnopravno sa ostalim narodima učestvovati u izgradnji Narodne demokratske federativne Jugoslavije.

Iako u Federaciji BiH i Republici Srpskoj različito gledaju na ovaj historijski događaj, 25. novembar 1943. godine jedan je od najznačajnijih datuma za Bosnu i Hercegovinu.

Prije svega jer je nakon skoro pet vijekova BiH tada obnovila svoju državnost koju je izgubila 1463. godine, kada je potpala pod upravu Osmanskog carstva. Postavljeni su temelji i granice BiH kakvu danas poznajemo, jer je ZAVNOBIH obnovio granice države koje su određene Odlukom Berlinskog kongresa 1878. godine.

Na Drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu koje je uslijedilo nekoliko dana nakon zasjedanja ZAVNOBiH-a, potvrđeno je formiranje nove države sa šest federalnih jedinica.

SVEČANI PROGRAM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH

Delegacija Kantona Sarajevo položiće cvijeće povodom Dana državnosti BiH na spomen obilježja Vječna vatra, mezarje Kovači, Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, te Spomen parku Vraca.

Zajednička svečana akademija Skupštine Kantona Sarajevo (KS), Gradskog vijeća (GV) Sarajeva i općinskih vijeća KS biće održana večeras povodom Dana državnosti BiH u auli Vijećnice sa početkom u 19.00 sati.

U sklopu svečane akademije predviđeno je prigodno obraćanje historičara Tomislava Išeka, kao i nastup mladog umjetnika Edina Talovića, prošlogodišnjeg dobitnika priznanja Grada Sarajeva “Sarajevske pahuljice”.

Nakon završetka akademije biće održan koncert pijanistica iz Švicarske turskog porijekla Ufuk i Bahar Dorduncu, kao doprinos ovoj svečanosti u Vijećnici, čiji dolazak i nastup organizuju Ambasada i Ured za kulturu Republike Turske.

Istoga dana, na poziv SUBNOR-a Republike Srpske zajednički će biti obilježeno sjećanje na ZAVNOBiH ispred platoa zgrade ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision