Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Januara. 2024. Bosna i Hercegovina
Danas je Badnji dan za pravoslavne vjernike

Pravoslavni vjernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas proslavljaju Badnji dan i pripremaju se za dan Isusovog rođenja. Za današnji praznik su vezani brojni zanimljivi običaji.

Službama bdenija i nalaganja badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena.

U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak. Najstariji muški ukućanin rano ujutru “ide u badnjak” da usiječe hrastovo ili cerovo drvo, koje prema običaju treba odsjeći sa tri udarca tako da padne na istok. Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Predsjednik RS-a je rano jutros objavio videosnimak odlaska u badnjak na kojem se vidi da zajedno sa unukom, prema srpskim običajima, koji variraju od mjesta do mjesta, siječe badnje drvce.

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva, pa se smatra da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrijavaju ljubavlju i slogom, a njegovu svjetlost unose u mrak neznanja i praznovjerja.

Uoči Božića, na današnji dan, također se slamom posipa pod te se domovi tako “pretvaraju” u Vitlejemsku pećinu u kojoj je rođen Isus. Na Badnji dan se još peče božićna pečenica, pripremljena prethodnog dana, na Tucindan.U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze – posna jela, riba, suve šljive, orasi… Božić je uvijek prvi mrsni dan, ma u koji dan pao, i dan kada se crkvama pričešćuju oni koji su poštovali pravila Božićnog posta.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision