Četvrtak, 1. Maja 2014.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Maja. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Danas je 1. maj, Međunarodni praznik rada

Danas se obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada u znak sjećanja  na velike radničke demonstracije održane u Chicagu   1. maja 1886. godine. Praznik se obilježava u cijeloj BiH, te su i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj 1. i 2. maj neradni dani. Bh. sindikat: Umjesto protestnih šetnji najavićemo generalni štrajk.

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni praznik rada – Prvi maj.

U Čikagu su   1. maja 1886. održani masovni radnički protesti  tokom kojih su istaknuti  zahtjevi simbolizirani u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog uzdizanja. Nakon što je provokator bacio bombu,  policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo ih je uhapšeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na krvoproliće u Chichagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. maja svake godine održavati radnički protesti.  Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva.

Tokom sljedećih godina radnici  u zapadnim zemljama, uz posredovanje sindikata i sporazumijevanje s poslodavcima, odnosno državom, postigli  su zapažene uspjehe u borbi za svoja prava pa su s vremenom smirene socijalne tenzije. U istočnim zemljama radnički   pokreti  su nadzirani od boljševičkih, odnosno komunističkih partija, koje su formalno zagovarale socijalnu pravdu, ali su radnici i dalje bili  izrabljivani.

BIH: UMJESTO PROTESTNIH ŠETNJI-NAJAVA GENERALNOG ŠTRAJKA

U Bosni i Hercegovini ovo je jedan od rijetkih praznika oko kojeg nema političkih nesuglasica – svi ga slave.

U povodu Prvog maja  Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine uputio je čestitke svom članstvu i građanima Bosne i Hercegovine.

– Znamo da nam nije do praznovanja jer veliki broj građana Bosne i Hercegovine ne može ostvariti jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na rad, a i oni koji rade ne ostvaruju sva prava koja im pripadaju.

Sindikat poručuje da je krajnje vrijeme da se vrati dostojanstvo radnicima.

Dignimo svoj glas za svoja prava i svoje dostojanstvo – sretan 1. maj!, kaže se u čestitci Saveza samostalnih sindikata BiH.

Za 1. maj u Sarajevu je zakazan vanredni kongres Saveza samostalnih sindikata BiH  na kojem se očekuje donošenje odluke o  odluke o stupanju u generalni štrajk 27. maja, rekao je   Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Bajramović je na vanrednoj  sjednici Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH  dodao da će   istaknuti zahtjeve među kojima će biti povećanje cijene rada, donošenje Zakona o zaštiti na radu, izmjena Zakona o stečajnom postupku, te izmjena Zakona o prekršajima.

Osim toga, Savez će zahtijevati povezivanje staža za preko 50.000 radnika, smanjenje naknada političkim strankama, radnim komisijama i odborima, te donošenje određenih mjera vezanih za smanjenje ili ukidanje naknada za članove nadzornih odbora.

“Donijeli smo odluku da 1. maja u devet sati ujutro počne Vanredni kongres Saveza samostalnih sindikata BiH. U prošlim godinama smo eksperimentirali sa protestima, šetnjama i skupovima. Skrenemo mi pažnju protestima, ali malo ko se trza na to. Kada sam prvi put izabran za predsjednika Saveza, pozvali smo radnike i radničku klasu na proteste, a došlo je svega 250 ljudi”, istakao je Bajramović.

Smatra da je “evidentno da se ne može izvesti kritična masa na ulice”.

“Na kraju smo odlučili zbog teške situacije brojnih radnika u zemlji, da najviši organ Saveza, dakle kongres, donese određene odluke na Međunarodni praznik rada”, naglasio je Bajramović.

Istakao je nadu da će Vanredni kongres Saveza donijeti odluku o generalnom štrajku upozorenja 27. maja koji bi trebao trajati dva sata.

“Hipotetički, ukoliko se ni tada ništa ne promijeni, nama ne preostaje ništa drugo do opći generalni štrajk do ispunjenja zahtjeva. Generalni štrajkovi su se pokazali i u Evropi i svijetu kao daleko vjerodostojniji i daju jače efekte kod kapitalista”, rekao je Bajramović.

RS: RADNIČKA KLASA NESTAJE

Radnička klasa u Republici Srpskoj danas nestaje – smatraju u Konfederaciji sindikata RS-a.

Ističu da su današnjem društvu potrebe korjenite reforme u kojoj će radnici ponovo moći živijeti od svog rada.

-Za radnike Republike Srpske odavno su nastupila teška  vremena, a u takvim vremenima sve češće se javljaju izazovi u kojima je potrebna jedinstvena i solidarna snaga radnika i sindikata – saopćeno je iz ovog sidniakta u povodu 1. maja, Međunarodnog praznika rada.

Vrijeme u kome živimo uvijek treba, kako kažu, da nas podsjeća na dane kada su se radnici organizovano borili i izborili za svoja prava.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision