Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Danas će biti poznato ime mandatara za sastav Vijeća ministara BiH – Postoji saglasnost koalicioni partnera da mandatar bude Bošnjak

Nakon današnjeg sastanka Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) biće saopćeno ime mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH. Ranije je rečeno kako je najvjerovatnije ime koje će danas saopćiti iz SDA ime Denisa Zvizdića. Zvizdić je visoki funkcioner SDA i član te stranke još od 1992 godine. Obavljao je više odgovornih funkcija, te je između ostalog bio i premijer kantona Sarajevo, te poslanik u parlamentu Federacije. Denis Zvizdić (1964.) je dugogodišnji član Stranke demokratske akcije, član je Glavnog odbora i Predsjedništva, te predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke u Sarajevu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu Sarajevo, gdje radi kao docent. Više puta je biran u kantonalna i federalna zakonodavna tijela, a bio je i premijer Kantona Sarajevo od 2003. do 2006. godine. Govori engleski i njemački jezik.

„Odluka Predsjedništva o konačnom kandidatu donosi se većinom glasova. To će sve biti završeno danas i SDA će dostaviti kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Sekretarijatu Predsjedništva BiH na dalje postupanje“, izjavio je za medije član Predsjedništva SDA Halid Genjac. Ukoliko SDA zaista izađe sa imenom Denisa Zvizdića, njegov izbor za prvog čovjeka Vijeća ministara je vrlo vjerovatan jer su partneri SDA u procesu formiranja vlasti na državnom nivou, već saopćili kako neće praviti probleme oko mandatara, te kako su apsolutno saglasni da prvi čovjek Vijeća ministara nakon izbora treba da bude iz reda bošnjačkog naroda.

„Čuli smo da je SDA već „izbacila“ ime budućeg mandatara. Naš zajednički dogovor i razumijevanje stvari je da ovaj put treba da bude Bošnjak predsjedavajući Vijeća ministara BiH. To će biti neko iz SDA. Mi nemamo nikakve primjedbe na njihovu odluku kakva god ona bude“, kazao je u očekivanju imenovanja mandatara predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić. Naveo je kako vjeruje “da iza tog mandatara koji će biti predložen postoji skupštinska većina i onda ostaje još da se u Predstavničkom domu glasa o mandataru“. Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto također je potvrdila kako će se HDZ BiH saglasiti sa izborom Stranke demokratske akcije, ali je upozorila da treba formirati vlasti i na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, te da bi trebalo paralelno raditi na oba pitanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision