Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Novembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Svaka druga žena u BiH trpi nasilje

Svaka druga žena u BiH doživjela je neki oblik nasilja tokom svog života, među kojima su najčešće kombinacije fizičkog, psihičkog, seksualnog i ekonomskog nasilja, upozoreno je danas iz Gender centra Federacije Bosne i Hercegovine.

Povodom međunarodnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. novembra, iz Gender centra FBiH napominju da ni žene slabijeg zdravlja, kao ni žene sa invaliditetom nisu pošteđene nasilja.

To su podaci istraživanja pod nazivom “Rasprostranjenost i karakteristike nasilja prema ženama u BiH”, koje je proveo Gender centar Federacije BiH u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH te drugim institucijama.

Prema nalazima istraživanja, psihičko nasilje je najrasprostranjenije, s ukupnom stopom prevalencije od 42 posto, dok iza njega slijedi fizičko nasilje, od 24 posto na životnoj razini, a seksualno nasilje doživjelo je tokom odraslog života šest posto žena.

Ovim istraživanjem utvrđen je i podatak da je najšire rasprostranjeno nasilje koje nad ženama vrše njihovi sadašnji ili bivši partneri, jer su oni počinitelji u 72 posto slučajeva.

“Mlade žene su više izložene nasilju nego starije, pa tako stopa prevalencije kod žena starosti od 18 do 24 godine iznosi 56 posto, a kod starijih od 65 godina 44 posto“, navodi se u istraživanju.

Direktorica Gender centra FBiH Ana Vuković kazala je da je rodno zasnovano nasilje ili nasilje zasnovano na spolu globalni fenomen koji pogađa žene i djevojčice širom planete u svim državama i kulturama, bez obzira na društveno uređenje, religiju, vrijednosti i stavove.

“Ono se događa svakodnevno i svugdje i zbog toga se posebna pažnja posljednjih godina poklanja ovom problemu. Rodno zasnovano nasilje ima višestruke i dalekosežne posljedice za žrtve i društvo u cjelini“, istaknula je Vuković.

Vuković kaže da su korijeni rodno zasnovanog nasilja duboko utkani u patrijarhalnoj tradiciji i da se promjenom štetnih rodnih stereotipa i ukidanjem rodne diskriminacije može uticati na smanjenje, odnosno ukidanje rodno zasnovanog nasilja kao ekstremnog oblika diskriminacije.

Navela je i da je ovo istraživanje pokazalo da je čak 47,3 posto žena u Federaciji BiH tokom svog života doživjelo neki od oblika nasilja: fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko, a najčešće kombinaciju nekih od tih oblika.

Podsjetila je da Gender centar Federacije BiH svake godine provodi kampanju “Bijela vrpca”, gdje su muškarci u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama te da će tako biti i ove godine.

Aktivnosti su brojne. Noseći bijelu vrpcu muškarci širom svijeta od 25. novembra do 10. decembra pokazuju da su protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“, kazala je Vuković, dodajući da ove godine imaju i kampanju “Život bez nasilja”.

U Federaciji BiH postoji i besplatna SOS telefonska linija 1265 na koju je moguće prijaviti slučajeve nasilja u porodici.

U 2013. godini i prvoj polovini 2014. godine, na osnovu podataka kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova prijavljeno je 1.669 slučajeva te je podneseno 916 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nasilja.

Prema podacima općinskih sudova donesene su 324 presude. Zatvorska kazna izrečena je u devet posto slučajeva, novčana u šest posto slučajeva, uvjetna u 83 posto slučajeva i druga kazna u dva posto slučajeva.

Izrečena je 231 zaštitna mjera (udaljenje iz stana, kuće ili nekog drugog stambenog prostora i zabrana vraćanja u 15 posto slučajeva, zabrana približavanja žrtvi nasilja u 26 posto slučajeva, zabrana uznemiravanja ili uhođenja osobe izložene nasilju u 46 posto slučajeva, obaveza psihosocijalnog tretmana u šest posto slučajeva te obavezno liječenje od ovisnosti u sedam posto slučajeva).

U šest sigurnih kuća u ovom periodu na području FBiH smještene su 323 žrtve nasilja u porodici, dok je putem SOS telefona pruženo 4.986 usluga. Od tog broja 95 posto poziva uputile su žene, a pet posto muškaraci.

Na SOS telefon 1265 za područje FBiH upućeno je 1.004 poziva, rečeno je u današnjem saopćenju Gender centra FBiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision