Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Damon Wilson: NATO nema čarobni štapić

Članstvo BiH u NATO-u ne može donijeti ekonomski rast preko noći, ali može obezbijediti dugoročnu stabilnost koja je potrebna stranim investitorima, rekao je Damon Wilson, potpredsjednik Atlantske inicijative, na konferenciji organizovanoj povodom 65 godina NATO-a u Banjoj Luci.

U intervjuu za Oslobođenje i Nezavisne novine, Wilson objašnjava: “Ali nema čarobnog štapića. Ništa se neće desiti ako nema pravne države koja će obezbijediti pravnu sigurnost.”

Na pitanje šta je najveći problem BiH i zbog čega smo “zaglavljeni”, Wilson kaže:

“Mislim da je veliki problem to što nije jasno da li građani ove zemlje osjećaju da oni sami odlučuju o svojoj sudbini. Jasno je da je međunarodna zajednica zbog raznih razloga imala jaku ulogu u ovoj zemlji i da snosi dio krivice. Ali, ipak, prošlo je 19 godina. Nije li vrijeme da političari i građani ove zemlje istupe i preuzmu odgovornost? A ne da bude stalno – “zaglavili smo”, “treba nam Bruxelles”, “treba nam pomoć Amerike”… Nisam siguran da će Washington ili Bruxelles uraditi vaš domaći zadatak. Zato ja dolazim u BiH sa mnogo zabrinutosti, jer ne vjerujem da će status kvo biti dobra opcija za BiH. Ili će doći do nove energije koja će pokrenuti reforme, ili ćete skliznuti unazad u ekonomskom smislu i suočiti se sa pojačanom nestabilnošću”, rekao je Wilson, dodavši da se boji da su stvari u budućnosti jako pesimistične.

“BiH bi mogla postati izgubljena zemlja i crna rupa jugoistočne Evrope. A s druge strane, samo pogledajte šta Srbija danas radi, koliko ulaže u Evropu, u proces pomirenja, koliko se približava ne samo SAD-u nego i samom NATO-u. Hrvatska je već u NATO-u, Crna Gora radi sjajne stvari. A BiH – nema trenutno nekih velikih debata o BiH. Niko nema utisak da se BiH zaista trudi u vezi sa teškim pitanjima. Za nekoliko godina mogli biste biti zaista neprijatno iznenađeni gdje je BiH, a gdje su vaši susjedi. Nažalost.”

Upitan da prokomentariše može li BiH imati neku ekonomsku korist od članstva NATO-a, Wilson je rekao:

“Tu postoje dvije stvari. Prvo, nema ekonomskog procvata preko noći kad postanete članica. Ali, ono što će se desiti je da će BiH kroz proces pristupa NATO-u okončati ovu neizvjesnost o svojoj budućnosti. Tipična članica NATO-a je apsolutno svjesna svoje budućnosti – svog uređenja, granica…”

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision