Wednesday, 24. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Jula. 2024. Zanimljivosti
Da li su zdravije svježe ili smrznute maline?

Preporučljivo zbog zdravstvenih koristi ali i ukusa, bobičasto voće se smatra super hranom prepunom esencijalnih vitamina, minerala i moćnih antioksidanata. Maline su dobro rješenje kao užina u bilo kom dobu godine. To im omogućava jedna važna osobina, koja im i čuva i podiže nutritivnu vrijednost.

Maline su dostupne tokom čitave godine: Da li je “svježe uvijek najbolje”?

Prednost malina, ali i drugih sorti bobičastog voća je dostupnost i u svježem i u smrznutom stanju. Međutim, mali broj potrošača shvata da su smrznute bobice često zdraviji izbor. Rasprostranjeno mišljenje da je “svježe najbolje” posebno kada je u pitanju voće i povrće, često nam uskraćuje mogućnost da uživamo u zdravim plodovima i zimi i ljeti.

Kada je u pitanju bobičasto voće, važno je znati da u smrznutom obliku ima veću koncentraciju korisnih nutritivnih elemenata. Takođe, često je pošteđeno velikih količina pesticida koji se koriste da bi sirovo bobičasto voće duže zadržalo svježinu.

Koje prednosti zadržavaju smrznute bobice u odnosu na svježe

Brojne studije su otkrile da zamrznute bobice sadrže iste nutritivne elemente kao upravo ubrane. Većina bobičastog voća koje kupujemo u velikim trgovinskim lancima “trpi” i nekoliko dana putovanje od uzgajališta do rafova. Kako dani prolaze, bobice polako gube hranljive materije koje su bile u visokoj koncentraciji odmah nakon branja.

U studijama su korišćene smrznute bobice koje se gotovo uvijek brzo zamrzavaju, većina i istog dana kada su ubrane. Tako se praktično u izvornom obliku čuvaju prirodne hranljive materije i antioksidanti, najvažniji mikronutrijenti koje sadrže maline, kupine, borovnice, jagode, brusnice…

Zašto su smrznute maline potencijalno korisnije za zdravlje od svježih?

Prema zaključcima više studija koje su sproveli naučnici sa University John Hopkins, proces zamrzavanja upravo ubranih bobica dovodi do zadržavanja najvažnijih nutritivnih kvaliteta.

Poput mnogih biljnih kultura, uzgajane bobice često su izložene uticaju različitih pesticida. Bobičasto voće namijenjeno prodaji isključivo u svježem stanju mora da održi kvalitetan i zdrav izgled više dana, uključujući transport i izlaganje potrošačima. To zahtijeva velike količine pesticida i drugih zaštitnih preparata koji se primjenjuju i prije i poslije sađenja. Dakle, bobice koje završe u zamrznutom stanju imaju mnogo niže nivoe izloženosti pesticidima i drugim hemikalijama.

Istraživači su u prikazu gotovo dramatične razlike u kvalitetu između svježih i smrznutih malina koristili podatke iz USDA programa testiranja pesticida. Podaci USDA pokazali su 52 različite vrste pesticida u vidu ostataka na svježim malinama i borovnicama borovnici naspram dvadesetak na onima u smrznutom stanju.

Koje korisne sastojke sadrže maline

Maline su niskokalorične, izuzetno hranljive i bogate vitaminima C, A i B6. Izvor su kvalitetnih vlakana, koja su nam neophodna za efikasno varenje.

U porciji od 120 grama malina nalaze se samo 64 kalorije, 14,7 gr ugljenih hidrata, 8 gr vlakana, 1,5 gr proteina i 0,8 gr masti. Sadržaj vitamina C je čak 54 odsto, a tu su i mangan, gvožđe, magnezijum, kalijum i cink.

Studije su pokazale da imaju potencijal u prevenciji malignih bolesti, gojaznosti, dijabetesa i artritisa, kao i da usporavaju starenja, zbog sadržaja antioksidanata, prenosi Telegraf.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision