Monday, 26. September 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Septembra. 2022. Zanimljivosti
Da li kafa i čaj mogu da zamijene vodu?

Hidratacija organizma vrlo je bitna za opšte zdravlje pojedinca i podrazumijeva unos dovoljne količine tečnosti kako bi tijelo pravilno funkcionisalo.

Ta dovoljna količina tečnosti, kako ljekari preporučuju, najbolje se nadoknađuje unosom vode. Međutim, mnogi se pitaju da li kafa i čaj, napici čiji je glavni sastojak voda, mogu da podrazumijevaju taj “dovoljan unos tečnosti”.

“Zbog kofeina, kafa je i prirodni diuretik i stimulans bešike. Čaj ima sličan efekat”, riječi su urologa dr Vanite Sima-Čang. Ona je takođe istakla da kafa i čaj ne dehidriraju tijelo, naravno ako se koriste u umjerenim količinama.

Da li kafa može da zamijeni vodu?“

Budući da djeluje kao diuretik, kafu bih računala otprilike kao upola manje tečnosti, koliko zapravo jeste. Na primjer, jedna šoljiica kafe računa se kao pola šoljice vode”, kaže ljekarka dr Ketrin Voldrop za Mind Body Green.

A da li čaj može da zamijeni vodu?

Većina čajeva sadrži kofein, međutim, taj nivo kofeina je znatno manji nego u kafi. Shodno tome, doktoka Ketrin Voldrop većinu čajeva s kofeinom izjednačava sa tri četvrtine količine vode. Međutim, situacija je malo drugačija kod biljnih čajeva. Prema njenim riječima, jedna šoljica čaja ekvivalentna je jednoj šoljici vode.

Za sam kraj, ljekari ipak preporučuju vodu kao primarnu tečnost za hidrataciju organizma, a za sve ostale tečnosti kažu da su samo propratne i dodatne supstance.

Kakav uticaj kafa i čaj imaju na kožu?

I čaj i kafa su puni antioksidanasa i oni štite ćelije organizma od slobodnih radikala. Dok čaj sadrži katehine, kafa je bogata folnim kiselinama. Katehini su moćni antioksidansi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi, smanjuju upale i bore se protiv slobodnih radikala.

Slobodni radikali uzrok su preranog starenja kože. Zbog toga se zeleni čaj preporučuje za mladalačku, blistavu kožu.

Preuzeto sa portala: agrosavjet.com

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision