Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Decembra. 2022. Zanimljivosti
Da li je vrhnje za kafu loše po vaše zdravlje

Ne uživaju svi u ukusu crne kafe, pa se često dodaju zaslađivači i kreme kako bi smanjili kiselost i učinili ovaj napitak sa kofeinom prijatnijim za nepce.

Procjenjuje se da 62 post odraslih popije barem jednu šoljicu kafe svaki dan. Istraživanja govore da crna kafa ima neke velike zdravstvene prednosti, uključujući povećani fokus, više energije za vaše treninge i 5-12 posto smanjen rizik od srčanih bolesti po šoljici u poređenju sa ljudima koji preskaču ovaj popularni jutarnji napitak.

Dakle, da li dodavanje kreme u kafu poništava ove pozitivne efekte? Ili još gore – da li je to zaista loše za vas? Šta dijetetičar kažu o dodavanju mlijeka u kafu i njegovih efekata na vaše zdravlje?

Većina konvencionalnih krema za kafu napravljena je od dugačke liste sastojaka uključujući vodu, šećer, biljno ulje, stabilizatore i arome. Mlijeko ili vrhnje se često dodaju u malim količinama, a najveći dio kremastosti dolazi od ulja.

“Mnoge kreme za kafu imaju oko četiri grama šećera i jedan i po gram zasićenih masti po porciji”, kaže Haley Bishoff, vlasnica Rūtsu Nutrition u Las Vegasu.

Smjernice o ishrani za Amerikance 2020-2025 preporučuju svima starijima od 2 godine da ograniče dodavanje šećera na manje od 10 posto ukupnih kalorija. Za dijetu od 2000 kalorija, trebali biste težiti manje od 50 grama šećera u jednom danu. Kada su u pitanju zasićene masti, Američko udruženje za srce želi da ih održite ispod 13 grama dnevno.

Ako većinu dana pravite kafu kod kuće, dodavanje mlijeka neće doprineti zdravoj ishrani ili je narušiti.

“Uživanje je važan dio jela i pića, a dopuštanje zadovoljavajuće hrane i pića u vašoj ishrani može podržati zdrav odnos prema hrani”, dodaje Anzlovar.

Osim toga, zapravo bi mogla biti značajna korist od dodavanja kreme u kafu.

“Pavlaka za kafu koja sadrži zdravu masnoću može pomoći u usporavanju apsorpcije kofeina. To olakšava vašim nadbubrežnim žlijezdama i rezultira uravnoteženijom energijom”, objašnjava Anya Rosen, praktičar funkcionalne medicine i osnivač klinike Birchwell .

Odaberite kremu za kafu s visokokvalitetnim sastojcima kao što su organski mliječni proizvodi ili mlijeko i kreme na biljnoj bazi. Jennifer Fiske, MS, RDN, LD, predlaže čak i miješanje vaše omiljene kreme sa mliječnim ili biljnim mlijekom i dodatnim začinima poput cimeta za više kremastosti i okusa uz manje masti i dodanog šećera.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision