Saturday, 26. November 2022.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Novembra. 2022. Zanimljivosti
Da li je TikTok završio svoje u Americi?

Američka vlada bi trebalo da zabrani TikTok, prije nego da postigne sporazum o nacionalnoj bezbjednosti sa ovom platformom kojim bi im se omogućilo da nastave sa radom u SAD, smatra Brendan Kar, komesar američke Federalne komisije za komunikacije (FCC), piše američki CNN.

Niz novinskih izveštaja ove godine o tome kako TikTok raspolaže podacima američkih korisnika ostavio je Kara, kako je rekao, sa „malo samopouzdanja” da postoji put naprijed.

„Možda dogovor koji Komitet za strana ulaganja na kraju postigne bude nevjerovatan, ali u ovom trenutku mi je veoma, veoma teško da gledam kako se ponaša TikTok”, rekao je on za CNN, prenosi Danas.

Komitet za strana ulaganja u SAD (CFIUS), vladina agencija zadužena za razmatranje poslovnih dogovora koji uključuju strano vlasništvo, proveo je mjesece pregovarajući sa TikTokom o predlogu za rješavanje zabrinutosti koje postoji zbog toga što bi kineske vlasti mogle da traže pristup podacima o građanima SAD koji imaju profile na ovoj mreži.

Ove godine kompanija je saopštila da je prebacila svoje korisničke podatke iz SAD-a na servere koje vodi Oracle, ali u SAD i dalje postoji zabrinutost oko toga da li će kineski zaposleni u TikTok-u ili BiteDance, i dalje moći da pristupe tim informacijama.

Ti strahovi ponovo su se pojavili u septembru, kada je pod pritiskom američkih zakonodavaca TikTok odbio da se obaveže da će prekinuti protok podataka u Kinu.

„Komesar Kar nema nikakvu ulogu ili direktno saznaje o povjerljivim razgovorima sa vladom SAD u vezi sa TikTokom i nije u poziciji da razgovara o tome šta ti pregovori podrazumijevaju“, rekao je portparol TikToka u izjavi za CNN i dodao kako su uvjereni da su na putu da postignu sporazum sa Vladom SAD.

Kar je rekao da je kao zvaničnik FCC-a, njegov kapacitet da reguliše TikTok ograničen i da CFIUS, Ministarstvo trgovine ili Federalna trgovinska komisija mogu imati veća zakonska ovlašćenja.

Ipak, Kar je rekao da njegov poziv na zabranu TikTok-a odražava „prirodan napredak u razmišljanju“.

FCC je preduzela brojne korake da blokira ili zabrani telekomunikacionim kompanijama koje su povezane sa Kinom da prodaju opremu ili usluge u Sjedinjenim Državama, zbog navoda da bi te kompanije takođe mogle da budu prinuđene da predaju kineskoj vladi podatke koje posjeduju o američkim komunikacijama, ističe se u tekstu CNN-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision