Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 16° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Aprila. 2023. Bosna i Hercegovina
Da li je moguć dogovor o formiranju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine?

Nakon sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta i poruke visokog predstavnika političarima, rijetko kome je jasno u kojem će se smjeru odvijati uspostava i formiranje Federalne vlade.Želje postoje. Jedni su za razgovor, drugi za Šmitovu intervenciju. Dobro upućeni, smatraju da je i sam Šmit zbunjen i nije siguran u naredni korak.

I nakon roka, rokovi. Jedan je poznat i to onaj kojim su zastupnici zadužili Ustavnopravnu komisiju Zastupničkog doma Federacije BiH da u roku od 15 dana razmotri postojeći ustavni sistem u cilju pronalaska ustavnog rješenja za imenovanje Federalne vlade. Drugi rok nepoznat. Ali jasno je da nema mnogo vremena jer je Šmit bar u jednoj od poruka bio jasan – Dogovorite se! Trojka je brzo uputila odgovor da jesu za razgovor, ali da je SDA ta koja koči procese, te da nisu ponudili niti jedno rješenje, već blokade, uz podršku DF-a. U saopštenju tvrde da je jasan cilj SDA opstanak trenutne krnje Vlade. Lendo je jasno odgovorio da je upravo za razgovor, te da je shvatio iz Šmitovog poziva da SDA, HDZ i SDP trebaju što prije sjesti i dogovoriti.

REFIK LENDO, potpredsjednik Federacije BiH izjavljuje:

“Ne želim da prognoziram šta će i kada raditi viskoki predstavnik , ja ću ovih dana ili kako sam rekao do kraja ramazana, bajrama nastojati da iniciram ponovo sastanak s Lidijom i Igorom da pokušamo okupiti ova tri predsjednika i zaista da okončamo ovaj dio”.

NERMIN NIKŠIĆ, predsjednik SDP-a

“Bio bi spektakl, čudo da se mi u međuvremenu dogovorimo i da mi napravimo to sami”.

U SDP-u u dogovor sa SDA očigledno ne vjeruju, ali vjeruju da bi naredni potez mogao povući visoki predstavnik. Lider ove stranke očekuje da bi Šmit mogao deblokirati procese uspostave vlasti nakon povrataka u BiH nakon uskršnjih prazinika.

DENIS GRATZ, zastupnik u Zastupničkom domu FbiH iz DF kaže:

“Zašto smo imali izbore? Nemojte nas onda više zvati da izlazimo glasati, ako će visoki predtavnik štimati vlast onako kako njemu padne napamet ja se nadam da to njemu više nije cilj”.

Trajno ili privremeno rješenje? Ni Šmit nije siguran u naredni korak, jer je i sam pod pritiskom domaćih i međunarednih aktera, kažu stručnjaci. Prakse koje se predlažu ne idu u prilog evropskim pravnim i političkim vrijednostima. Rješenja u Federalnom parlamenatu su, ističu, tek pokazatelj nadmetanja političkih stranaka.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision