Sunday, 29. January 2023.
Unsko-sanski kanton 1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Da li će OHR riješiti eventualnu blokadu imenovanja Vlade Federacije?

Dok se na sav glas posljednjih dana priča o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, zid šutnje kada je riječ o novoj Federalnoj vladi. Jedva da ima inforrmacija oko,  eventualno, novih imena i resora. No, jasno je već svima da su izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, napravile veliku pometnju i zabunu sa popunjavanjem Doma naroda Federacije BiH. Pa tako brojka od 11 delegata odlučuje Federalnu vladu. 

Trenutna slika u federalnom Domu naroda je takva da SDA ima 11 delegata u Klubu Bošnjaka, odnosno većinu, i oni su ti koji bi mogli izabrati predsjednika i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine. No, sada će biti potrebno sačekati Centralnu izbornu komisiju koja treba da potvrdi delegate u Domu naroda. Podsjetimo da je CIK ranije dodijelio svih 80 mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, ali odluka još nije pravosnažna. Do kraja iduće sedmice taj posao bi mogao biti završen. U međuvremenu, iz SDA očekuju od visokog predstavnika da donese trajnu odluku kojom bi se zaobišao mehanizam blokade izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, ali i blokade imenovanja Vlade Federacije BiH.

“Pozivam visokog predstavnika neka presiječe kako god hoće, bilo kojoj većini, evo, neka većina u Predstavničkom domu odluči kako hoće, protiv SDA ako imaju, neka većina u Domu naroda odluči kako god hoće, mi tamo nemamo većinu, samo neka to bude trajno pravilo, a ne samo sad, ovaj put i samo za jednu stranku koja je, u stvari, stožerna bošnjačka stranka”, poručio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Osmorka kaže: ‘Dobro, nije problem, oko čega se barem možemo dogovoriti, na to ćemo staviti potpis’. To je neozbiljna politika, to je glupa politika, to je diletantska politika i ta nas politika vodi u jednu opasnu krizu”, smatra Denis Gratz iz DF-a.

A procedura je takva da visoki predstavnik ima mogućnost nametnuti trajno rješenje, tako da parlamentarna većina u bilo kojem domu može odlučivati o Vladi, a da klubovi naroda ili potpredsjednici to ne mogu blokirati. Prag od jedanaest glasova omogućava da svaki klub predloži maksimalno dva kandidata. A u slučaju odsustva podrške jedanaest delegata, u narednim krugovima sedam članova omogućit će nominaciju, nakon toga četiri člana, čime se osigurava predlaganje kandidata. Iz OHR-a kratak odgovor: Politički akteri moraju dogovoriti zajedničku platformu.

“Zadatak je političkih aktera da idu naprijed sa formiranjem zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima, u skladu sa zakonom, te dogovore sveobuhvatnu koalicionu platformu”, saopćili su iz OHR-a.

Osmorka ima svoje rješenje kako izaći iz ove situacije te dodaju da neće trebati reakcija OHR-a. 

“Prvo sačekajmo da Centralna izborna komisija donese odluku i izabere finalne delegate u Dom naroda jer je i danas bila jedna žalba, što će odgoditi proces donošenja te odluke. Nakon toga da vidimo šta će se dešavati na konstituirajućoj sjednici Doma naroda, da vidimo ko su predloženi predsjednici i potpredsjednici i nakon koliko dana su oni predloženi. Onda ćemo da li će predsjednik i kako Vladu predložiti jer predsjednik sam predlaže Vladu, a potpredsjednici daju saglasnost. I da vidimo ako će, eventualno, neki potpredsjednik odbiti njegovu saglasnost, kakvo je obrazloženje jer zašto idete protiv parlamentarne većine? Dakle, puno je tu koraka i OHR će tek reagovati na kraju procesa, ukoliko bude potrebe da reaguje”, objašnjava Irfan Čengić iz SDP-a. 

Zanimljivo će biti vidjeti kako će se raspetljati ova federalna zavrzlama i kako će ko od delegata glasati za predsjednika i potpredsjednike Federacije. Uglavnom, za sada se o Federalnoj vladi samo zna ime premijera, kao i to da bi ona mogla biti formirana u februaru. 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision