Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Da će sporazum voditi BiH ka prosperitetu, dali su riječ i stavili potpis.

Nakon potpisivanja sporazuma o koaliranju Osmorke, HDZ-a BiH i SNSD-a, uslijedila su brojna tumačenja i reakcije. Dok jedni smatraju da je potpisivanje koalicionog sporazuma istorijski potez, drugi su, pak, sumnjičavi. U očekivanjima ne treba pretjerivati, ali prostora za optimizam ima, smatraju analitičari. Ipak, potezi aktera nove državne vlasti najbolje će pokazati u kojem smjeru će voditi Bosnu i Hercegovinu iduće četiri godine.

Više od dva mjeseca nakon Općih izbora nepoznanica ko će činiti novu državnu vlast je riješena. Stavljanjem potpisa na sporazum o koaliranju Osmorka, HDZBiH i SNSD pobili su sumnje onih koji nisu vjerovali da će do dogovora doći. Sporazum je potpisan, ali tu posao nije završen, tek počinje. Stav lidera nove vlasti, iako za neke iznenađujući, ipak je jasan. Razlike postoje, ali kompromisom i kvalitetnom atmosferom tvrde da mogu protiv blokada i međusobnih neslaganja. Pozitivan proces je otvoren.

A teme i sadržaj dokumenta poznati. Milorad Dodik na svom twitter profilu otkrio je da se sporazum sastoji od šest dijelova – evropske integracije, brzo usvajanje budžeta, mjere i aktivnosti za ekonomski rast i razvoj, izborno zakonodavstvo i demokratizacija izbornog procesa, reforma pravosuđa, te reforma sigurnosno-obavještajnog sistema. Svaki početak nove vladajuće koalicije daje nadu i optimizam da je preokret moguć, ali zbog dosadašnje političke atmosfere u BiH, sumnje i oprez su neizbježni. Ipak, vrijeme je najbolji pokazatelj, smatraju analitičari.

“”Dosadašnje iskustvo nas uči da moramo dva puta promisliti prije nego što se obradujemo. Možemo da izrazimo sumnju da neće ići baš tako glatko kada je riječ o državnom napretku. Da ne budemo pesimistični moramo da im damo šansu svakako”, ističe Mladen Bubonjić, politički analitičar.

A šansu imaju. Da će sporazum voditi BiH ka prosperitetu, dali su riječ i stavili potpis.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision