Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Oktobra. 2023. Bosna i Hercegovina
Cvjeta politička korupcija u BiH

Prema istraživanju Indeksa percepcije korupcije, Bosna i Hercegovina zauzima najniže mjesto u regionu i treće najgore mjesto u Evropi. Sve više maha uzima politička korupcija, trgovina mandatima, funkcijama, biračkim odborima. Dok je vladajuća koalicija na nivou BiH fokus u izmjenama Izbornog zakona stavila na promjenu sastava Centralne izborne komisije, prvi čovjek CIK-a predlaže zatvaranje izbornih listi, da glasački listić ima samo naziv i logo stranke. Rješavaju li zatvorene liste problem političke korupcije u BiH?

Predsjednik CIK-a predlaže da se u izmjenama Izbornog zakona BiH uvede obavezno glasanje i sankcije za apstinente. Glasački listić, prema njegovom mišljenju, treba da se štampa na biračkom mjestu pomoću licenciranog softvera i skenira nakon glasanja. Birači koji glasaju van BiH, predlaže da se registruju putem video-linka.

“Neka mandat pripada stranci, a ne pojedincu. Kada izabrani nosilac mandata napusti stranku ili bude isključen iz stranke i poslaničkog kluba, mandat treba ostati stranci i biti dodijeljen sljedećem kandidatu na listi političke stranke”, kaže predsjednik SIP-a BiH Suad Arnautović.

U „Transparensi Internešnelu“ su protiv zatvaranja izbornih lista. Smatraju da to ne bi riješilo problem trgovine mandatima, a smanjilo bi demokratiju. 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision