Monday, 27. May 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Novembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Cvitanović za BHRT: Dok god je ovakav politički ambijent, BiH će kaskati na europskom putu

Dok god je ovakav složen, kompliciran, sa vrlo ružnim riječima politički ambijent u Bosni i Hercegovini, mi ćemo kaskati na europskom putu, izjavio je Ilija Cvitanović, koji je juče na Saboru HDZ-a 1990 u Jajcu ponovno izabran za predsjednika te stranke.

“Mi smo danas usvojili naše smjernice političkog djelovanja, koje vrlo jasno crtaju i usmjeravaju naš politički put. HDZ 1990 će se vrlo jasno odnosti prema svim pojavnostima u Bosni i Hercegovini u društvenom životu, prvenstveno mislim o europskom putu BiH, o NATO putu BiH, o teritorijalnoj cjelovitosti BiH, o uključivim politikama u BiH, naša ruka će biti pružena”, kazao je Cvitanović.

On je naglasio da je za tu stranku od izuzetne važnosti odnos među Hrvatima u BiH i hrvatskim političkim predstavnicima.

“Niko nema pravo u naše ime, bjanko, predstavljati se kao jedini predstavnik i zastupnik Hrvata u BiH. Današnji Sabor, ambijent i broj ljudi pokazuje da mi i naši partneri imamo vrlo značajnu i potporu i poziciju kod Hrvata u BiH i na tom tragu će i moja uloga i misija biti – voditi u naredne četiri godine ovu stranku, kao stranku koja nosi kredibilitet dosljednosti proteklih 17 godina kada je u pitanju i vlastiti narod i vlastita domovina BiH”, kazao je Cvitanović.

Komentirao je i nedavni Izvještaj Europske komisije o BiH, ocijenivši ga realnim. “Nažalost, ne možemo izraziti zadovoljstvo Izvještajem Europske komisije, ali on je realan, on govori o suštini neprovođenja preuzetih obveza. Mi smo samo dva prioriteta od 14 u potpunosti proveli, donijeli smo nekoliko zakona iz jednog od 14 prioriteta koje je pred nas postavila Europska komisija, nije to to. Nažalost, dok god je ovakav složen, kompliciran, sa vrlo ružnim riječima politički ambijent u BiH mi ćemo kaskati na europskom putu. Mišljenje nije dobro, ono je uvjetno, nitko ne zna šta ti uvjeti podrazumijevaju”, kazao je, između ostaloga, Cvitanović.Ilija Cvitanović juče je jednoglasnom odlukom 310 delegata Sabora HDZ-a 1990 izabran za predsjednika stranke. Stipo Tokić ostaje na poziciji zamjenika HDZ-a 1990.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision