Sunday, 3. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Jula. 2023. Bosna i Hercegovina
Cvijanović: Koga vi farbate ovdje, ovo je jedno nenormalno stanje, da ima tu političke pameti…

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Ustavni sud treba da se reformiše, da odu strane sudije i da ih zamijene domaće, ljudi od integriteta koji mogu da budu sudije čije odluke niko neće osporavati i koji će donositi odluke na osnovu Ustava, a ne izvrtati Ustav.

Cvijanovićeva je istakla da bi to bilo pravi doprinos stabilnosti BiH.

– Niko to ne želi. Ne žele naši partneri na nivou BiH ili ne smiju od svojih stranih pomagača, to ne želi OHR koji sada ima nelegalnog i nelegitimnog visokog predstavnika, to ne želi ni EU, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da EU treba da bude pokretač tako nečega i da kažu “hajde da vidimo na koji način možemo u paketu ili blok aktivnošću da riješimo tih 14 prioriteta”.

Odgovarajući na pitanje o izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je izrazio zabrinutost zbog mogućeg žestokog odgovora međunarodne zajednice zbog situacije u BiH, Cvijanovićeva je rekla da je jasno da je predsjednik Srbije izrazio zabrinutost.

– Jasno je da smo i mi ovdje veoma zabrinuti zbog toga što se vrši nasilje nad svim onim što su i Ustav i zakoni ove države i ono što bi trebalo da bude normalna demokratska praksa, koja je pogažena, stavljena pod noge grupe stranaca koji žele da upravljaju ovdje procesima, umjesto da to rade lokalne institucije, odnosno institucije na svim nivoima vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima u okviru BiH, navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je isto tako prepoznala odlučnost institucija Republike Srpske da stvari vrate u okvire ustavnosti, da se stvari vrate u okvire redovnih procedura, da se vrate u okvire pune demokratije, a to znači pune odgovornosti za procese koji se ovdje sprovode, prenosi Srpskainfo.

Cvijanovićeva je rekla da je lično razočarana onim što je vidjela neki dan na sastanku koji je trebalo da da odgovore na mnoga pitanja i da pomogne u suštini ovoj državi da izađe iz ovakve teške ili besmislene situacije u kojoj stranci vrše mikromenadžment, upravljaju stvarima, željeli bi da postavljaju ljude, da prave koalicije, donose zakone i da nameću rješenja.

– Nenormalno jedno stanje. Razočarana sam i činjenicom što se svi ovdje zaklinju u neki evropski put i ti Evropljani, ali i ti naši partneri u vlasti na nivou BiH. Kada im date ponudu i kažete “hajde da riješimo 14 prioriteta koji se kisele od 2019. godine”, oni to neće iz prostog razloga što se samo u jednom prioritetu nalazi jedna od tri-četiri podtačke koja kaže “izvršiti obaveznu reformu Ustavnog suda BiH i regulisati pitanje odlaska stranih sudija”, rekla je Cvijanovićeva.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision