Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Cvijanović: Formiranje Vijeća ministara BiH će potrajati, SNSD želi ministra vanjskih poslova

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ocijenila je da će formiranje Vijeća ministara BiH potrajati, te dodala da se vlast u Sarajevu uvijek sastavlja i da se teško može zamisliti neka progamska koalicija.

“Imamo tehničku koaliciju od onih koji su dobili izbore”, rekla je Cvijanović.

Cvijanović, koja je i potpredsjednik SNSD-a, smatra da je važno da SNSD ima dogovor sa HDZ-om BiH, te da će se vidjeti ko će se iskristalisati kao partner iz FBiH.

“Poruka da mi biramo partnera bila je reakcija jer su iz FBiH počeli da poručuju da će praviti vlast bez SNSD-a. Dobili su odgovor”, rekla je Cvijanović za Glas Srpske.

Na pitanje da li očekuje pritiske iz EU da se ubrza formiranje vlasti kao uslov za kandidatski status, Cvijanović je rekla da pritisaka iz EU ima i da će ih biti.

“Nisam baš sigurna da je moguće da neko pritišće toliko jako pa da utiče na formiranje vlasti. To treba da se dešava kao rezultat našeg dogovora. Što se EU tiče, oni imaju svoju vizuru”, navela je Cvijanović.

Ona je ocijenila da će kandidatski status BiH biti dodijeljen svakako.

“Mi ulazimo u jednu fazu kada će ovaj prostor biti potrebniji EU nego u nekom ranijem vremenu. Imamo određene potencijale za kojima sada vapi cijela Evropa, a drugačije nas posmatraju i u bezbjednosnom kontekst”, dodala je Cvijanović. 

Ona je istakla kako kadar SNSD-a treba biti ministar vanjskih poslova BiH i da će s tim ući u pregovore o formiranju vlasti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision