Saturday, 26. November 2022.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
Crnadak: BiH će nastaviti sa provođenjem reformske agende
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da će Vijeće ministara nastaviti sa provođenjem Reformske agende i sa što bržim ispunjavanjem obaveza na putu ka sticanju kandidatskog statusa za EU, te da je za BiH berlinski proces veoma značajan.
Crnadak je danas u Banjoj Luci održao sastanak s ambasadorima i otpravnicima poslova ambasada zemalja zapadnog Balkana u BiH, uz prisustvo ambasadorice SAD Maureen Cormack i privremenog otpravnika poslova Italije u BiH Alberta Komita, na kojem je glavna tema bila analiza rezultata Samita u Trstu i dalji nastavak procesa evropskih integracija BiH i zemalja regiona.
Sastanku su prisustvovali ambasadori Hrvatske Ivan del Vekio, Srbije Stanimir Vukićević, Albanije za BiH sa sjedištem u Zagrebu Ilir Melo i privremeni otpravnici poslova Slovenije Aljaž Zupan i Crne Gore Velimir Šljivančanin, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.
Crnadak je informisao ambasadore i otpravnike poslova da su BiH i region ohrabreni snažnim porukama o izvjesnoj budućnosti regiona u EU koje su došle od premijera Italije Paola Gentilonija, njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i drugih visokih zvaničnika koji su prisustvovali Samitu u Trstu. On je izrazio žaljenje što BiH u Trstu nije potpisala Ugovor o Transportnoj zajednici zbog dnevnopolitičkih razloga i želje jednog broja političara i stranaka da Samit bude neuspješan, navodi se u saopćenju.
Dodaje se da je tokom razgovora Crnadak pozdravio činjenicu da je “Vlada RS poništila vlastite zaključke koje je donijela ranije i odustala od svojih prvobitnih nerealnih zahtjeva”, te je izrazio uvjerenje da će Ugovor biti potpisan do septembra.
Tokom razgovora s diplomatama, Crnadak je rekao da su za BiH, kao i za druge zemlje regiona važni dobri odnosi sa SAD, koje imaju značajnu ulogu za razvoj demokratije i stabilnost u regionu. Današnji sastanak jedan je od redovnih sastanaka posvećenih berlinskom procesu kojima prisustvuju ambasadori i otpravnici poslova zemalja regiona, ambasador SAD i otpravnik poslova zemlje koja predsjedava berlinskim procesom, što je u ovom trenutku Italija..

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision