Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Oktobra. 2022. Region
Crna Gora šalje vojnike u NATO alijansu na istočnu granicu Evrope

Crnogorski vojnici će u skladu sa odlukom Skupštine do kraja januara ući u sastav borbene trupe NATO alijanse na istočnim granicama Evrope. Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, kazao je sinoć u emisiji “Fokus”, na TVCG da će u Bugarsku biti upućen ojačani pješadijski vod – ne više od 40 vojnika – čiji će zadatak biti odvraćanje od agresije.

U slučaju da dođe do agresije Rusije na članice Alijanse, onda će, ističe Lazarević, NATO tijelo tražiti od svojih članica da se izjasne o upotrebi tih snaga za odbranu. U pitanju su, dodaje, opasni zadaci.

“Za izvršenje zadataka nam je potreban poligon, mi ćemo ići sa oklopnim vozilima i imamo odgovornost prema Alijansi da u potpunosti uputimo spremne vojnike, zato nam je potreban poligon. Za ovaj prvi kontingent će se koristiti poligon neke od susjednih zemalja, mislim da će to biti u Sjeverenoj Makedoniji”, kazao je Lazarević i istakao da državno rukovodstvo neće dozvoliti da naši vojnici odu nespremni na zadatak.

Ističe i da je vrlo moguće da će taj drugi prostor za poligon iziskivati finasijske troškove. Kada nađu taj prostor, predložiće Vladi, kazao je brigadni general.

“Razlozi zbog kojih tražimo poligon je izvođenje vježbi u Crnoj Gori. Članstvo u NATO spas je za Crnu Goru i to podrazumijeva određene obaveze. Jedna od tih obaveza su vježbe, kada se sinhronizuju aktivnosti različitih armija ili naše”, naveo je sagovornik TVCG. 

Trenutno su u Crnoj Gori pripadnici kraljevskog marinskog kropusa Ujedinjenog Kraljevstva, što je, kako je kazao Lazarević, počast za našu vojsku.

“Računam da će vježba u maju, sa oko 500 vojnika članica NATO-a, biti realizovana na poligonu”, poručio je Lazarević.

Nema izgleda da rat ide ka kraju

Na pitanje da li prijeti opasnost da se sukob sa teritorije Ukrajine prelije i na Balkan i da se situacija zakomplikuje, Lazarević navodi da “uvijek postoji opasnost da se sukob prelije i negdje drugo, koliko god da je daleko”.

“Procijeniti u kolikoj mjeri će se agresija proširiti bilo bi nezahvalno, ne mora da se širi kao oružani sukob, već i u ekonomskom i socijalnom smislu…Najteže je građanima Ukrajine, ali i Evrope…”

Lazarević dodaje da nema izgleda i najava da će rat ući u završnu fazu.

“Najbolji pokazatelj da se ide ka kraju rata su diplomatski razgovori. Ovo je oružani sukob s jedne strane, a sa druge oružana agresija koja za posljedicu ima žrtve, i Rusija ne pokazuje namjeru da agresiju privede kraju.”

Ističe da je na nama da Ukrajini pomognemo, kao Alijansa i kao Crna Gora.

On je rekao da spadamo u prvi red zemalja koje Ukrajini pružaju pomoć.

“Zima će donijeti nove probleme i ukrajinskim i ruskim vojnicima”, ocijenio je Lazarević i zaključio da su posljedice rata nesagledive.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision