Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 19° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Oktobra. 2022. Region
Crna Gora podržala osmi paket sankcija Rusiji

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borell) potvrdio je da se Crna Gora uskladila s odlukama Vijeća EU koje čine dio osmog paketa evropskih sankcija Rusiji. Osim Crne Gore, tu odluku EU podržale su i Sjeverna Makedonija, Albanija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Island, Lihtenštajn i Norveška.

U pitanju su mjere usvojene kao odgovor na ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i raspoređivanje ruskih oružanih snaga.

Evropska unija nametnula je 6. oktobra nove trgovačke sankcije Rusiji i proširila listu osoba kojim zamrzava imovinu i zabranjuje putovanja na prostor EU. Sankcije donose i ograničenje cijena ruske nafte i zabranu državljanima EU da budu u upravnim odborima ili rukovodstvima firmi koje pripadaju ruskoj državi, prenosi RTCG.

Evropski lideri rekli su da su nove mjere odgovor na eskalaciju Rusije u nezakonitom ratu protiv Ukrajine. Sankcije uključuju potpuni embargo na uvoz sirove ruske nafte morskim putem.

Osmi krug sankcija koje je EU donijela od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara predviđa novu zabranu uvoza u obimu od sedam milijardi eura kako bi se Rusiji smanjili prihodi.

Prema pisanju Radija Slobodna Evropa, sankcije donose zabranu uvoza željeznih proizvoda, mašina i uređaja, plastike, vozila, tekstila, cipela, kože, keramike, određenih hemijskih proizvoda i nakita koji nije zlatan.

Cilj ograničenja je smanjenje ruskih sposobnosti razvoja u odbrambenoj industriji i sigurnosti.

Uključuju i zabranu izvoza ugljena, nekih specifičnih elektronskih dijelova, tehničkih proizvoda za avioindustriju i određenih hemijskih proizvoda, te zabranu izvoza malokalibarskog oružja.

Također, 37 osoba i entiteta dodano je na “crnu listu” na kojoj je sada 1.300 imena, a njima je zamrznuta imovina i zabranjen boravak na prostoru EU.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision