Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Decembra. 2021. Region
Crna Gora: Danas rasprava o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi

Poslanici crnogorskog parlamenta trebalo bi danas da počnu raspravu o opozicionoj inicijativi o nepovjerenju vladi premijera Zdravka Krivokapića.

Agenciji Beta je potvrđeno da je moguće da inicijativa bude povučena pošto je Demokratski front (DF) najavio da će tražiti raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Inicijativu je opozicija predala 29. novembra. U medjuvremenu, prije dva dana, su lideri vladajućeg DF  ; saopštili da traže da se organizuju novi izbori.

Jedan od lidera DF-a i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić na konferenciji za novinare je kazao da će kolegama iz parlamentarne većine i “autentičnim predstavnicima nacionalnih manjina” predložiti da “vrate mandat” građanima, da ponovo biraju svoje predstavnike.

Na konferenciji za novinare nisu objasnili na koji način misle da se realizuje ta procedura. Mediji spekulišu da će DF podnijeti inicijativu za skraćenje mandata aktulenom sazivu parlamenta.

Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA su, međutim, saopštili da ne podržavaju prijedlog DF-a. To znači da bi im onda trebalo podrška opozicije.

Ukoliko ipak ne bude povučena inicijava za smjenu vlade nije izvjesno da li će ona proći.

Iako su sve tri koalicije vladajuće većine, DF, Demokratska Crna Gora i Gradjanski pokret URA, saopštile ranije da neće podržati smjenu vlade, u opozicionoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) su ranije naveli da su sigurni da će se među njima naći poslanika koji će glasati protiv kabineta Zdravka Krivokapića.  Za pad ove vlade potrebno je da glasa samo jedan poslanik vladajuće koalicije.

U parlamentu Crne Gore stranke koje čine vlast imaju 41 poslanika a opozicija 40.

Premijer Zdravko Krivokapić odložio je put na međuvladinu konferenciju u Briselu kako bi ostao u Podgorici i sačekao glasanje o povjerenju vladi.

On je ranije ocijenio da je inicijativa za izglasavanje nepovjerenja vladi politički marketing za predstojeće lokalne izbore u Podgorici.

Najžešći kritičar  Krvokapića je upravo DF, ali cijela vladajuća koalicija uporno tvrdi da neće vladu ruštiti sa DPS-om Mila Đukanovića.

U Crnoj Gori se posljednjih mjeseci spekulisalo o formiranju manjinske vlade koju bi činila URA Dritana Abazovića i manjinske partije, a  podržala bi je DPS.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision