Tuesday, 28. March 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Februara. 2023. Bosna i Hercegovina
Čović: Premijer Vlade FBiH do sljedećeg petka, a nova vlada za 15 dana

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru uoči sjednice HNS-a kojem prisustvuje i premijer Hrvatske Andrej Plenković sa delegacijom Vlade RH, da će mandatar za sastavljanje nove Vlade FBiH biti imenovan do kraja iduće sedmice, a da će nova vlada biti imenovana u roku od 15 dana. 

“Sve ono što zajedno radimo zadnjih nekoliko godina danas ćemo utkati u naše zasjedanje, našu deklaraciju, dokumente koje ćemo donijeti. Suštinska poruka je zajedništvo hrvatskog naroda, naš evropski put, osigurati stabilnost i mir u BiH, euroatlantsku perspektivu BiH. Naravno, da imamo svoju ustavnu jednakopravnost i legitimno predstavljanje na svim nivoima vlasti kada je u pitanju hrvatski narod kao konstitutivni narod”, kazao je Čović.

Komentirajući proces uspostave vlasti Čović je rekao kako se ta priča nastavlja sukladno potpisanom međustranačkom sporazumu te da nakon imenovanja Vijeća ministara BiH slijedi uspostava vladajuće većine u Federaciji BiH.

“Što se tiče Federacije BiH, tu smo već riješili Dom naroda, riješili smo Zastupnički dom, dosta toga smo definirali i vjerujem da ćemo imati mandatara do kraja iduće sedmice, a čitavu vladu u narednih 15 dana po istoj koncepciji političkog saveza, partnerstva stranaka koje su potpisale sporazum za federalni nivo vlasti i nivo Bosne i Hercegovine”, ustvrdio je Čović.

Dodao je kako vjeruje da će se nakon uspostave vlasti na svim nivoima “stvoriti ambijent u kojem će se riješiti pitanje legitimnog izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.

Čović je tokom zasjedanja HNS-a zahvalio premijeru Hrvatske što je BiH dobila kandidatski status iako to nije ničim zaslužila. 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision