Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Februara. 2021. Region
CNN o vakcinaciji na Zapadnom Balkanu: Borba za ruske i kineske doze

Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo još uvijek čekaju da prime prve pošiljke vakcina, dok se u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji do sada vakcinisalo tek nekoliko stotina ljudi, piše CNN.

U Velikoj Britaniji je 15 miliona ljudi primilo bar prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, dok neke zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina, još uvijek nisu započele kampanju vakcinacije svog stanovništva.

CNN piše da su zemlje Zapadnog Balkana ključni saveznici i potencijalne članice Evropske unije, ali da su izostavljene iz neposrednih planova osiguranja vakcina.

Evropska unija je osigurala više od 2,3 milijarde doza različitih vakcina protiv koronavirusa saopćivši da očekuje da će određeni broj tih vakcina podijeliti drugim zemljama.

Izdvojeno je i 70 miliona eura za regiju zapadnog Balkana kako bi se osigurale određene vakcine, ali budući da je vakcinacija u zemljama EU spora, balkanske zemlje još uvijek čekaju.

Zemlje Zapadnog Balkana su se pridružile programu COVAX, čiji je cilj učiniti pristup vakcinama pravednijim u cijelom svijetu, ali primarni fokus im je na 92 ​​zemlje među kojima nisu balkanske.

CNN piše da bi stanovnici tih zemalja Zapadnog Balkana, koje su samofinansirajući članovi COVAX-a, trebalo da prime 850 hiljada doza vakcina protiv koronavirusa, ali da se ne zna kada će stići pošiljke.

Alba Cela, izvršna direktorica albanskog Instituta za međunarodne studije, istakla je da je zapadni Balkan mala regija po broju stanovnika a da je EU mogla puno dobiti na planu utjecaja u regiji.

“Činjenica da EU to nije učinila dopušta drugim akterima da igraju ulogu”, dodala je Cela za CNN.

Srbija, kao najveća od šest zemalja Zapadnog Balkana, uzela je stvar u svoje ruke i potražila vakcine zato što je bila suočena s mogućnošću dugog čekanja. Kina i Rusija bile su spremne uskočiti.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision