Subota, 30. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Januara. 2021. Svijet
CNN: Borba Evropske Unije i Velike Britanije razotkrila vakcinalni nacionalizam

Strašni vakcionalni nacionalizam kojeg su se Svjetska zdravstvena organizacija i druge zdravstvene organizaceije pribojavale upravo se događa, a počinje u Evropi, koja se obično može pohvaliti najvišim nivoima jednakosti po mnogim mjerilima, navodi se u analizi CNN.

U tekstu se podsjeća da je ključni trenutak pandemije bio zasjedanje Generalne skupštine UN u septembru prošle godine, kada su svjetski lideri počeli da pokazuju izvjesno jedinstvo u trenutku kada se broj preminulih od korona virusa u svijetu bližio brojci od million.

Tada su rekli da su naučili lekciju iz štete koju je nanijelo gomilanje zaštitne opreme i obećali da će, kada vakcine budu spremne, najranjiviji u svijetu biti prvi u redu da ih prime.

Solidarnost između Velike Britanije i EU je u potpunosti nestala i ustupila mjesto sveopštoj borbi oko toga ko ima više prava na desetine miliona doza koje je proizvela britansko-švedska kompanija AstraZeneka.

U međuvremenu, mnoge države još nisu primjenile nijednu dozu vakcine, napominje CNN.

Sukob je nastao oko dogovora EU sa AstraZenekom, koja je nedavno obavijestila blok da neće moći da isporuči količinu vakcina kojoj se EU nadala do kraja marta.

Lideri EU bjesni su zbog toga što, kako izgleda, kompanija ispunjava svoje isporuke za tržište Velike Britanije, a ne za njihovo.

Dok su žalbe EU uglavnom usmjerene na AstraZeneku, spor je izazvao animozitet na obje strane Lamanša, u trenutku kada su dvije strane tek izašle iz četvorogodišnjeg spora oko uslova Bregzita.

Brisel je juče uveo kontrolu izvoza vakcina da bi pratio koliko doza napušta kontinent i kuda idu, a iako lideri to nazvaju mjerom transparentnosti, izgleda da je u pitanju ciljana zabrana izvoza, ocjenjuje CNN.

Američki medij podsjeća i da je EU saopštila da će se pozvati na klauzulu u dogovoru o Bregzitu za nametanje kontrole izvoza u Sjevernu Irsku kako bi se obezbjedilo da doze ne idu kroz taj region u ostatak Velike Britanije, ali je ta prijetnja povučena nekoliko sati kasnije nakon što su britanski i irski lideri zatražili hitno pojašnjenje od Brisela zbog tog izuzetno kontroverznog poteza.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision