Tuesday, 25. June 2024.
Unsko-sanski kanton 25° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Maja. 2024. Bosna i Hercegovina
Članovi delegacije PSBiH učestvuju na proljetnom zasjednju PSNATO-a u Sofiji

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Obren Petrović učestvuju na proljetnom zasjedanju PSNATO-a koje se održava u Sofiji, Republika Bugarska, saopćio je  Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Zasjedanje je prvog dana  otvoreno sjednicama Odbora za ekonomiju i sigurnost, Odbora za nauku i tehnologiju, te Odbora za odbranu i sigurnost PSNATO-a, a na kojem se razmatra i preliminarni nacrt izvještaja „Zapadni Balkan: Obnovljeni sigurnosni izazovi na pragu NATO-a“, izvjestitelja lorda Marka Lancastera iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a u okviru čega su članovi Delegacije PSBiH aktivno učestvovali.

Članovi Delegacije održali su i radni sastanak s generalnom sekretarkom PSNATO-a Ruxandrom Popa, tokom kojeg su se osvrnuli na ispunjene zaključke s prethodnog sastanka u pogledu organiziranja Rose-Roth seminara i održanog događaja Sjevernoatlantskog vijeća u Sarajevu. Također, posjeta Briselu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH ocijenjena je uspješnom i primjerom dobre prakse koja se, kako je kazano, u budućnosti treba nastaviti.

Popa  je rekla  kako PSNATO-a prepoznaje Bosnu i Hercegovinu kao zemlju saradnicu, te upravo iz tog razloga, a što je najavio i predsjednik PSNATO-a Michal Szczerba, razmatrano je unapređenje statusa i povećanje broja članova Delegacije PSBiH. Naglašeno je da posvećenost PSNATO-a Bosni i Hercegovini, te regiji Zapadnog Balkana pokazuju i izvještaji koji su na dnevnom redu odbora. Sastanak je zaključen razgovorom o predstojećim aktivnostima PSNATO-a, kao i najavom idućeg proljetnog zasjedanja u Daytonu, SAD, koje će, kako je rečeno, i samim mjestom održavanja, biti posvećeno obilježavanju godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision