Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
CIK pisao Predsjedništvu, PSBiH, Vijeću ministara i Ministarstvu finansija: Traže novac za održavanje izbora

Centralna izborna komisija (CIK) uputila je u četvrtak apel nadležnim institucijama na državnom nivou kojim je zatražila da na vrijeme obezbijede novac za održavanje lokalnih izbora u oktobru ove godine, piše Glas Srpske.

Problem je da zbog odluke o privremenom finansiranju, koja je na snazi do kraja marta ove godine, još nije obezbijeđen novac za održavanje lokalnih izbora, ali i da nema naznaka hoće li uopšte do kraja ovog mjeseca biti usvojen budžet državnih institucija i time biti obezbijeđen i novac CIK-u za organizovanje lokalnih izbora.

Pismo iz CIK-a sa apelom da se novac za održavanje izbora obezbijedi na vrijeme otišlo je na adresu Predsjedništva, Parlamentarne skupštine, ali i Vijeća ministara te Ministarstva finansija i trezora BiH.

Javne nabavke

– Privremeno finansiranje je uvijek ograničavajući faktor za sve institucije pa tako i za CIK, a posebno u godini održavanja izbora. S obzirom na to da imamo zakonsku obavezu da odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora donesemo početkom maja, potrebno je da nadležni preduzmu sve aktivnosti kako bi novac potreban za sprovođenje izbora bio na vrijeme na raspolaganju – kazali su “Glasu” u CIK-u.

Podsjetili su da je Izbornim zakonom propisano da novac za sprovođenje izbora mora biti obezbijeđen najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, ali i da sredstva nadležni moraju obezbijediti bilo iz redovnog budžeta ili kroz privremeno finansiranje.

– Ako novac na vrijeme nije obezbijeđen, onda je nemoguće sprovesti javne nabavke, edukacije izbornih učesnika, te upošljavanje i obuke dodatnih radnika koji će raditi u CIK-u, a što u konačnici može ugroziti određene zakonom propisane rokove – poručili su iz CIK-a.

Između ostalog, ova institucija ima obavezu sprovođenja postupaka javnih nabavki, od kojih je najsloženija nabavka papira i štampanja glasačkih listića što spada u međunarodni platni razred.

– Osim dužeg roka za sprovođenje javnog postupka, tu nabavku karakteriše i činjenica da se na poziv odazivaju jedan do dva ponuđača, što znatno otežava poziciju ove institucije i moguće komplikacije u procesu izbora najpovoljnijeg ponuđača, a što može uticati i na sprovođenje aktivnosti u skladu sa propisanim rokovima – naglašavaju u CIK-u.

Navode da im predstoji složen, obiman i dugotrajan proces javnih nabavki, te da je u toku izrada tenderskih dokumentacija, ali i realizacija svih aktivnosti na sprovođenju i organizaciji lokalnih izbora u BiH koje će biti precizirane posebnim uputstvom koje će biti objavljeno na dan raspisivanja izbora.

Održana edukacija

U CIK-u navode da, kada su u pitanju lokalni izbori, od početka godine rade na ažuriranju i izradi novih podzakonskih akata kako bi oni bili blagovremeno usvojeni i objavljeni.

– Održali smo i višednevnu edukaciju članova opštinskih/gradskih izbornih komisija u januaru i februaru, a u prvoj polovini marta i edukaciju kontrolora izbornih rezultata – poručili su iz CIK-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision